Maja letos je britanski parlament začel razpravljati o zakonu o dobrobiti (čutečih) živali. Ta naj bi uredil ravnanje z živalmi, za katere je dokazano, da spadajo med čuteče živali, kar pomeni, da imajo sposobnost čutenja in čustev. V predlog zakona so doslej uvrstili samo vretenčarje, torej živali s hrbtenico, zdaj pa nameravajo vanj prvič vključiti tudi nekatere nevretenčarje, natančneje morske živali kot so glavonožci (hobotnice, sipe in lignji) ter raki (kozice, rakovice in jastogi).
Predlagatelji zakona so te živali uvrstili med čuteče na podlagi pregleda množice raziskav teh dveh skupin živali. "Potem ko smo pregledali več kot 300 znanstvenih študij, smo prišli do zaključka, da glavonožce in deseteronožce (kamor spadajo raki) lahko uvrstimo med čuteče živali in jih tako lahko vključimo v zakon," je povedal Jonathan Birch, filozof bioloških znanosti. "Vesel sem tudi, da je vlada upoštevala naš predlog."
Ljudje si okoli tega ali živali čutijo ali ne dolgo niso bili enotni. Iz verskih razlogov, ki so človeka postavljali na posebno mesto v naravi in vesolju, so dolgo verjeli, da živali ne čutijo tako kot človek, ker "nimajo duše". Danes večina ljudi meni, da so živali čuteče, vendar je to bilo dolgo časa težko dokazati.
"Čutečnost je zmožnost čustvovanja in občutkov, kot so bolečina, ugodje, lakota, žeja, veselje in vzemirjenje," so zapisali raziskovalci v poročilu ob predlogu zakona. Čutenje bolečine pa je osrednji kriterij, ki ga odločevalci upoštevajo pri snovanju zakona.
"Znanost sedaj ve, da glavonoži in deseteronožci čutijo bolečino in zato je edino smotrno, da jih zakon zaščiti," je dejal britanski minister za dobrobit živali, lord Zac Goldsmith.
Zakonska zaščita seveda ne prepoveduje lova ali uživanja teh živali, pač pa zadeva predvsem ravnanje z njimi. Tako predlagatelji predlagajo tudi, da bi zakonsko prepovedali prevoz teh živali v ledeno mrzli vodi, prodajo pri prodajalcih, ki niso vešči ravnanja z njimi in kuhanje živih živali v vreli vodi brez predhodnega omamljanja. Slednje velja predvsem za jastoge, ki jih mnogokje pripravljajo tako, da jih žive potisnejo v vrelo vodo in kuhajo. Ta praksa je z zakonom že prepovedana v ZDA, Švici, Avstriji, na Norveškem in na Novi Zelandiji.