Koleraba

Nekoč hrana revežev se danes vrača kot prestiž

Mare Koren
5. 9. 2021, 21.44
Deli članek:

Nadzemna koleraba ali kolerabija je v teh dneh primerna za bero. Koleraba je križanec med repo in divjim zeljem, in čeprav je nekoč veljala za hrano revnih, se ponovno vrača na krožnike.

Dreamstime
Koleraba ima malo kalorij in izboljša presnovo. Je odličen vir vlaknin, ki ohranjajo naš prebavni trakt in prebavo ter so pomembne za zdravje debelega črevesa.

Res je, koleraba je dolgo časa veljala za hrano revnih, a naj poudarimo, da je ta zelenjava izjemno koristna za naše zdravje, med drugim pa tudi zelo okusna. Koleraba izvira iz Češke, poznajo jo tudi na Švedskem, kjer je pogosta sestavina številnih receptov. Pri nas jo poznamo v zelenobeli barvi, a naj vas ne preseneti, če jo boste zasledili tudi v belovijoličasti barvi, pri obeh pa je meso rahlo oranžno. Uporabljamo jo predvsem za pripravo različnih juh, pirejev in ocvrtih jedi, prav tako jo lahko dodate v solate.

Vir antioksidantov

V kolerabi najdemo veliko vitamina C, ki je v prehodnem času še kako pomemben, saj krepi obrambne mehanizme in preprečuje razvoj bolezni. V njej najdemo številne karotenoide, ki so prav tako močni in učinkoviti antioksidanti, spodbujajo delovanje imunskega sistema in preprečujejo ter zavirajo tvorbo nekaterih tumorjev. V kolerabi so tudi fitokemikalije, ki ščitijo jetra pred napadom škodljivih toksinov, in glukozinolati, ki preprečujejo nastanek tumorjev v telesu.

Na vrtu od pomladi do pozne jeseni

Nadzemno kolerabo sejemo večkrat zapored, od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Prvi poganjki poženejo že v dobrem tednu od setve. V poletnem času ji moramo zagotoviti ustrezno zalivanje, saj lahko zaradi premalo vlage plodovi olesenijo, kar pokvari njihovo kakovost. Da bi to preprečili, lahko grede pokrijemo z zastirko. Vsekakor pa ni treba čakati, da se plodovi povsem razvijejo, več kot užitni in uporabni so tudi mladi listi, ki jih lahko uporabite za pripravo solat ali jih dodate v juhe. Zrele gomolje odberite tik pred uporabo ali pa jih shranite v hladilnik oziroma hladno klet, podobno kot zelje.

Estrada

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

pia zemljic
Pia Zemljič

Igralko sin že zgleda 'z viška'

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu