Trgatve so na vrhuncu in dobro smo založeni z grozdjem. Če ne veste, kaj bi z njim, vam ponujamo recept za sladico iz italijanske Toskane, znanega vinorodnega področja.
Sestavine za 10-12 kosov:
100 g rozin
100 ml desertnega rdečega vina
42 g svežega kvasa
80 g drobno mletega sladkorja
500 g moke
ščepec soli
približno 150 ml mleka
1 jajce
100 ml olja + olje za model
500 g grozdja
2 žlici trsnega sladkorja
Priprava:
1 Rozine čez noč namočite v vinu. Naslednji dan zmešajte kvas, 1 žličko sladkorja, 1 žličko moke in malce mlačnega mleka in pustite, da mešanica vzhaja približno 15 minut. Rozine odcedite, vino pa prihranite za pozneje.
2 V skledo presejte moko ter ji dodajte malce soli in preostali sladkor. Nato primešajte še jajce, vzhajano mešanico, 100 ml olja, preostalo mleko in vino od rozin. Zgnetite voljno testo, skledo pokrijte in pustite testo vzhajati 20-25 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj.
3 V testo vgnetite še rozine in testo razdelite na dva dela. En del razvaljajte v krog in z njim obložite namaščen tortni model (premera 24-26 cm). Po njem razporedite polovico grozdja.
4 Pokrijte z drugim delom testa. Torto premažite z olivnim oljem in jo potresite s preostalim sladkorjem in trsnim sladkorjem. Pokrijte jo s kuhinjsko krpo in jo pustite vzhajati še 30 minut. Nato jo pecite približno 45 minut.