Banane nasitijo, so zdrave in slastne. Poleg kalija, ki podpira zdravo srce, vsebujejo tudi vitamin B6, ki krepi imunski sistem. Toda večina ljudi pri tem sadežu naredi tri osnovne napake.
1 Napačno shranjevanje
Če imate banane v hladilniku, jih kar takoj vzemite iz njega. Kajti banane so prave častilke sonca in toplote, v hladnem hladilniku pa se lahko hitreje pokvarijo. Najdlje bodo zdržale, če jih boste imeli na sobni temperaturi - in sicer čim dlje stran od drugega sadja. Zrele banane namreč oddajajo veliko etilena - ta povzroči, da sadje prej zgnije.
2 Napačno lupljenje
Ali tudi vas jezijo tiste tanke nitke, ki ostanejo na banani po lupljenju? Ali včasih nenamerno zmečkate banano, ker je sadež že zelo mehak, pecelj pa zelo trd? Ravno iz teh dveh razlogov banane ne smete lupiti od peclja navzdol, temveč obratno. Kot to počnejo opice. Površina banane je trda tudi na spodnjem delu, toda manj kot na peclju. Opice med lupljenjem banano vzamejo med palec in kazalec in jo preprosto razprejo.
3 Po lupljenju si ne umijemo rok
Na lupinah banan pogosto ostanejo ostanki pesticidov. Razlog: da ostanejo sveže tudi po dolgem transportu, banane obdelajo tudi po trganju, na primer s sredstvi proti plesni. Ta sredstva sicer ostanejo na lupini in ne prodrejo v meso sadeža, toda po lupljenju si je vendarle treba umiti roke. Majhnim otrokom banano raje ponudite že kar olupljeno.
In še recept za Poletni smuti z banano (odličen za po treningu)
Sestavine za 4 skodelice:
1 narezana zamrznjena banana, 1 skodelica narezanega kokosa, 1 narezana pomaranča, 1 pest oreščkov (katerihkoli), 30 svežih listov mete, 2 skodelici peteršilja, 1 žlička cimeta, 1,5 skodelice hladne vode
Priprava:
Vse sestavine dajte v mešalnik in mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. Uživajte!