Jajca so lahko tako okusen zajtrk, kot tudi del mnogih drugih jedi. Eden od najlažjih načinov za njihovo pripravo je kuhanje. Vse kar potrebujete, je vroča voda. No, in tu se zatakne. Veliko ljudi pri kuhanju jajc v trdo namreč naredi napako in potem jajca niso tako dobra, kot bi lahko bila.
Kuharski strokovnjaki pravijo, da je bistvena za pripravo trdo kuhanih jajc temperatura vode. Jajca se namreč ne smejo preveč segreti. Če jih postavimo v vročo vodo, beljak, ki je blizu lupine hitro zakrkne, medtem ko rumenjak potrebuje za to več časa. Cilj je enakomerno skuhati celo jajce. Zato predlagajo dve metodi.
Prva je, da jajca postavite v hladno vodo, da s tem preprečite pokanje lupine, potem pa jih pustite v zmerno topli vodi (okoli 80 stopinj). Jajca se bodo skuhala prav tako hitro kot v vreli vodi, bodo pa okusnejša.
Druga metoda je podobna, tudi pri njej jajca postavite najprej v hladno vodo, ki jo zagrejete in ko zavre, ogenj ugasnete oz. umaknete posodo. Jajca so gotova.
Pomembno pa je, da so jajca popolnoma prekrita z vodo, saj bodo samo tako enakomerno segreta z vseh strani.
In še en nasvet - jajce, ki ga položite v vodo, mora potoniti. Če splava na površje, je zelo verjetno, da ni več užitno in ga je bolje zavreči.