Zanimivosti

Si vegetarijanec? Ne rabiš jesti samo bučk

Oglasno sporočilo
24. 6. 2020, 12.20
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 12.21
Deli članek:

Pikniki, kot jih poznamo pri nas, so sinonim za druženje ob dobri hrani, ki jo po večini sestavljajo dobro zapečeni mesni izdelki, zelenjavo pa po večini zasledimo le v obliki narezane paprike, čebule, popečenih bučk in osoljenega paradižnika.

shutterstock

Pri takšnem druženju pa pogosto zmanjka nekaj dišečega za vse tiste, ki se izogibajo uživanju mesa. Zato smo zbrali nekaj idej in predlogov, ki bodo navdušili tudi vegetarijance!

Zelenjavne različice piknik dobrot

Zelenjavo na žaru je pravzaprav izjemno enostavno pripraviti. Na njem lahko pri nizkitemperaturi za krajši čas popečemo različne vrste zelenjave, vse od bučk, paprik, jajčevcev, pa do paradižnika. Uporabimo jo lahko kot prilogo drugim jedem, v solatah in s kruhom.Posežemo pa lahko tudi po kateri izmed zelenjavnih različic tradicionalnih piknik jedi. Za vas smo zbrali nekaj idej in receptov, ki vas bodo popolnoma navdušili.

Burger iz rdeče pese

Sestavine

  • 1 manjši gomolj naribane rdeče pese
  • 1 pest kuhanega rdečega fižola in kuhane čičerike
  • 1 manjša čebula in por
  • 150g prosene kaše
  • 1 žlička soli
  • 3 žlice moke
  • Začimbe po izbiri

Postopek

Rdečo peso umijemo in naribamo ter ji dodamo kuhan fižol, čičeriko ter skuhano proseno kašo. V zmes primešamo še čebulo, por in začimbe. Sestavine dobro zmešamo, maso pa oblikujemo v polpete. Te na vroči ponvi pečemo do 10 minut (odvisno od debeline polpeta) in vmes obrnemo, da se enakomerno zapečejo na obeh straneh.

Šparglji na žaru

Sestavine

  • sveži zeleni šparglji
  • oljčno olje
  • začimbe po izbiri
  • parmezan

Postopek

Šparglje očistimo in premažemo z oljčnim oljem. Položimo jih na žar in pri srednji temperaturi pečemo toliko časa, dokler ne postanejo mehki. Vmes jih obračamo, da se enakomerno zapečejo, proti koncu pa lahko po njih posipamo tudi parmezan.

Žar zelenjavna pica

Sestavine

  • 1 lepinja
  • 1 konzerva pelatov
  • 100g mocarele
  • 1 manjša bučka
  • 20g rukole
  • 3 češnjevi paradižniki
  • Origano

Postopek

Lepinjo prerežemo po sredini in premažemo s pelati. Nato po njej razporedimo rezine bučke, ki smo jo prej oprali in osušili. Dodamo mocarelo in origano ter položimo na žar. Pečemo, dokler lepinja ne postane zlate barve in jo na koncu obložimo še s paradižniki ter rukolo.