Zanimivosti

Pretesni čevlji in napačno striženje: rešitev je sponka

T.D.
5. 3. 2020, 06.55
Deli članek:

Večinoma pedikerke ob začetnih težavah z nohtom pomagajo tako, da konico, ki se zarašča v kožico, odstranijo. Sprva vam zaradi tega odleže.

Profimedia
V skrajnem primeru je treba noht v lokalni anesteziji odstraniti.

 Noht najpogosteje vrašča na nožnem palcu, nastane pa zaradi neudobnih čevljev, ki pritiskajo na nepravilno pristrižen noht. Zaradi te poškodbe se včasih obnohtna koža razraste in prekrije del nohta. Tveganje za okužbo in vnetje poveča tudi pomanjkljiva higiena nog, ki morajo biti vsak dan umite in obute v čiste nogavice. Nohte na nogah strizimo naravnost in redno, vsak teden, vendar ne smemo zarezati prekratko, saj se potem konice nohta zlahka zarežejo v obnohtje. Če imamo široka stopala, izberimo v prednjem delu čevlja kar se da prostorno obutev. Nikar ne tvegajmo z ozkimi modeli, v katerih bomo sprva začutili neprijetno tiščanje, potem pa zaradi vraščanja nohta neznosno bolečino.

Nohtna sponka

Večinoma pedikerke ob začetnih težavah z nohtom pomagajo tako, da konico, ki se zarašča v kožico, odstranijo. Sprva vam zaradi tega odleže, vendar konica nohta spet zraste in se v večini primerov znova zaraste v kožico. Vsota denarcev, ki jo pustimo pri pedikerki za takšno reševanje nohta, utegne biti zato zelo visoka. Tudi kirurški postopki včasih niso učinkoviti, saj noht po delnem izrezu pogosto začne rasti na svoj stari način. Zadnje čase pa se uveljavlja zdravljenje vraščenega nohta z dvema zelo tenkima jeklenima žičkama, ki se s kaveljčki nežno namestita pod rob nohta. Z zavijanjem srednje pentlje se robovi nohta dvignejo, postopek pa se ponavlja toliko časa, da noht znova raste pravilno. S postopkom TO-3, ki je popolnoma neboleč, za zdaj pa še samoplačniški, je noht mogoče obvarovati pred kirurško odstranitvijo.

Odstranitev vraščenega nohta je izhod v sili

Le v skrajnem primeru, kadar je noht že preveč zagnojen, ga je treba v lokalni anesteziji odstraniti. Zdravnik ga v lokalni anesteziji očisti z razkužilom, ga privzdigne od nohtnega ležišča in odstrani delno ali v celoti. Na nogo sicer lahko stopimo takoj po posegu, a je treba prst vsaj dva tedna dosledno previjati in vzeti kakšno sredstvo zoper bolečine.

Pozor!

Če akutnega vnetja ne zdravimo, lahko nohtna plošča odstopi od ležišča in sčasoma odpade. Pri več mesecev trajajočem vnetju se koža sicer ne gnoji, vendar se noht postopno debeli, rjavkasto obarva, na njem pa nastanejo vodoravni žlebiči. Zato je treba vnetje obnohtne kožice takoj zdraviti z antibiotikom, ponovne zaplete pa preprečevati z nošenjem gumijastih rokavic z bombažno podlogo in doslednim sušenjem stopal vsakič po uporabi bazena. 

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!