Živila in drugi živilski izdelki se, če jih ne skladiščimo pravilno, zlahka pokvarijo ali vsaj čez čas izgubijo barvo, strukturo in okus. V nadaljevanju vam razkrivamo nasvete, s katerimi boste podaljšali rok uporabe določenih živil.
BANAN NIKAR V HLADILNIK
Nizka temperatura bo povzročila, da bodo banane postale črne. Da bi ohranili svežino, jim s folijo ovijte peclje, a do uporabe jih hranite na sobni temperaturi.
Rjavi sladkor
Da bi preprečili, da bi se rjavi sladkor sprijel v trde skupke, ki jih nato le s težavo ločimo, v posodo s sladkorjem položite rezino limone, limete ali pomaranče. Beli sladkor potrebuje predvsem zračnost, rjavi sladkor potrebuje vlago in nikakor ne sme biti predolgo izpostavljen zraku.
Majoneza
Strokovnjaki svetujejo, da majonezo shranjujete v vratih hladilnika, kjer prihaja do občasnih odstopanj temperature. Tako bo majoneza dlje časa ohranila svojo pravo strukturo. Nikar je ne shranjujte v spodnjem delu hladilnika, saj lahko nizka temperatura povzroči izločanje olja, kar bo spremenilo tako strukturo kot tudi okus.
Javorjev sirup
Sladilo, ki je na naše police prišlo iz Amerike, je najbolje hraniti v hladilniku. Tako bo obdržalo barvo, strukturo in sladkost, hranjenje na sobni temperaturi pa lahko povzroči izgubo barve in spremembo okusa.
Rdeče začimbe
Strokovnjaki pravijo, da jih je najbolje shranjevati v hladilniku. Tako bodo dlje časa ostale sveže, prav tako bodo dlje ohranile barvo. Preprečite jim izpostavljanje pretirani vročini in sončni svetlobi.
Med
Izogibajte se shranjevanju medu v hladilniku. Med ima nedoločen rok trajanja in kristalizacija ne pomeni, da se je med pokvaril. Med hranite zaprt, v temnem prostoru in pri sobni temperaturi. Tako bo ohranil barvo, strukturo in okus.