Zanimivosti

Grenivka - naravni križanec z Barbadosa

Tina Lucu
12. 1. 2020, 14.00
Deli članek:

Grenivko ali grapefruit so v 18. stoletju odkrili na Barbadosu, kjer so jo poznali kot »prepovedani sadež«. Zadnja teorija botanikov je, da je grenivka naravni križanec pomaranče in pomela, citrusa, ki so ga iz Indonezije prinesli na Barbados v 17. stoletju. Danes grenivke gojijo predvsem na Floridi, v Izraelu, Južni Afriki, Braziliji, na Kubi, v Argentini, Grčiji in Španiji.

Profimedia
grenivka

Ena grenivka zadosti dnevni potrebi odraslega človeka po vitaminu C. Vitamin C je neločljivo povezan z imunskim sistemom, zato lahko hrana, bogata z vitaminom C, kot je grenivka, zmanjša in omili simptome prehlada.

Grenivka vsebuje veliko pektina, topne vlaknine, ki pomaga pri zniževanju povišanega holesterola v krvi. Pol litra grenivkinega, pomarančnega ali jabolčnega soka na dan naj bi z zvišanjem pH urina in izločanjem citronske kisline zmanjšal tveganje za nastanek kalcijevih oksalatnih ledvičnih kamnov.

Grenivka vsebuje:

veliko vitamina C, folno kislino in vitamine skupine B,

veliko kalija, železo, kalcij in druge minerale,

rožnate in rdeče sorte vsebujejo betakaroten, prekurzor vitamina A,

bioflavonoide (rastlinske zaščitne snovi), vlaknine in druge učinkovine, ki ščitijo pred rakom ter boleznimi srca in ožilja.

Zgodovina grenivke se začenja šele leta 1830, ko so jo priznali kot samostojno vrsto agrumov, a vse do leta 1950 ni bilo mogoče znanstveno utemeljiti, da je dejansko križanec.

 Trije ali več obrokov sadja dnevno naj bi zmanjšali tveganje za starostno pešanje vida.

Profimedia
grenivka

Dnevni dietni načrt z grenivkami

 12 dni diete, 2 dni počitka

Dovoljena zelenjava: rdeča čebula, por, paprika, radič, kumare, brokoli, špinača, solata, zelje, korenje, grah 

Prepovedana zelenjava: bela čebula, krompir, zelena

Grenivkina dieta - zajtrk za vse dni:

1/2 grenivke ali 4 dl svežega grenivkinega soka

2 jajci

2 rezini šunke 

Primer jedilnika za dieto z grenivko:

Za zajtrk: dve jajci, narejeni na način, ki vam je najljubši, in dodajte še nekaj popečene šunke, brez kruha. Na koncu popijte kozarec sveže stisnjenega grenivkinega soka ali zaužijte pol grenivke.

Za kosilo: naredite si meso na najslastnejši način, skledo solate in seveda pol grenivke ali kozarec grenivkinega soka.

Za večerjo: specite si ribo in zraven zaužijte še zvrhano skledo mešane solate. Ne pozabite na pol grenivke ali kozarec naravnega grenivkinega soka.

Za dopoldansko malico si lahko privoščite naravni paradižnikov sok, za popoldansko pa skodelico mleka.

Objavljeno v reviji Maja/Liza št. 50, 6.12.2019