Grozdje velja za eliksir mladosti, ima čistilne, zdravilne in krepčilne učinke na telo. Nekatere sorte imajo v jagodah semena ali pečke, druge pa so brez njih. Pri jagodah so užitne tudi kožica in pečke, čeprav ljudje pogosto mislijo, da je žvečenje pečk škodljivo. To nikakor ni res, vseeno pa naj pečk ne bi jedli ljudje z divertikulitisom – bolezenskimi spremembami na debelem črevesu. Med tisočerimi sortami vinske trte je le okoli 20 takšnih, ki dajejo veliko večino pridelka namiznega grozdja, namenjenega prehrani. Prehransko najučinkovitejše so rdeče, torej temno vijoličaste sorte grozdja s čim temneje obarvano lupino. Prav v njih je največ antioksidacijskih sestavin, ki se s skupnim imenom predstavljajo kot flavonoidi: antocianska barvila, kvercetin, elagična kislina in drugi.
Grozdje vsebuje veliko sladkorjev, predvsem sadnega in grozdnega, vitaminov – skupine B (razen B12), vitamina C in E – ter pestro zbirko rudnin. V grozdju so kalij, fosfor, mangan, železo, kalcij in magnezij. Kalij je pomemben za mišice, prebavila in uravnavanje presežkov natrija, fosfor za živce in možgane, mangan za kosti in ščitnico, železo za kri, kalcij za zobe in kosti ter magnezij za srce in mišice.
Svetovna pridelava grozdja prekaša celo skupni pridelek banan, pomaranč in jabolk, vendar se ga več kot tri četrtine predela v vino. Po prešanju grozdja ostane vsaj 20 % tropin, pretežno grozdne pečke in grozdna ovojnica, ki jih običajno zavržemo. A prav grozdne tropine so odličen vir zdravju koristnih polifenolov in tudi prehranskih vlaknin. Številne raziskave so pokazale, da so polifenoli iz grozdja povezani z zmanjšanjem dejavnikov tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so rak, bolezni srca in ožilja ter diabetes tipa 2. Grozdne pečke nikakor ne spadajo med smeti.
Zaklad, ki se skriva v grozdju
Grozdne pečke vsebujejo veliko vitamina E, flavonoidov, linolske kisline in procianidinov (poznanih kot kondenzirani tanini, piknogenoli in oligomerični proantocianidi oz. OPC-ji). Enake sestavine, le da v nižji koncentraciji, vsebuje še lupina grozdnih jagod, zato je omenjena snov deloma tudi v vinu in grozdnem soku.
Aktivne sestavine grozdnih pečk učinkujejo kot antioksidanti. To je med drugim dokazala raziskava, v kateri se je zdravim prostovoljcem, ki so jemali ekstrakt grozdnih pečk, v krvi bistveno povišala raven antioksidantov. Gre za snovi, ki uničujejo proste radikale – tj. škodljive snovi v telesu, ki poškodujejo celično membrano in genski material DNK ter povzročajo celo celično smrt. Prosti radikali so naravna sestavina telesa, vendar se lahko njihovo število v organizmu poveča zaradi dejavnikov iz okolja, kot so UV-svetloba, sevanje, dim, nekatera zdravila in onesnaženje zraka. Prosti radikali se povezujejo s procesom staranja in razvojem številnih bolezni, tudi bolezni srca in raka. Antioksidanti v grozdnih pečkah lahko škodljive proste radikale nevtralizirajo in zmanjšajo ali celo preprečijo škodo, ki jih prosti radikali povzročajo.
Na splošno velja, da koristi mletih pečk lahko pomagajo pri zdravljenju stanj, kot so visok holesterol in krvni tlak, slaba prekrvitev, oksidativni stres. Izdelek je zelo uporaben v kulinariki, saj lahko naredi skoraj vsak obrok veliko bolj zdrav.
Olje grozdnih pečk
V nasprotju s splošnim prepričanjem olje grozdnih pečk ne vsebuje prav veliko antioksidantov. Ima pa zelo zanimivo sestavo maščobnih kislin. Sveže grozdne pečke vsebujejo do 14 odstotkov olja, ki ga lahko pridobivamo s hladnim ali vročim stiskanjem, s čimer ohranimo vse pomembne zdravilne sestavine. Za pridelavo litra olja potrebujemo približno 250 kg svežih tropin oziroma petnajst kilogramov pečk, marsikaj pa je odvisno od vlage, letine in skladiščenja. Količina olja iz pečk se razlikuje od sorte do sorte – ena vrsta daje skoraj enkrat toliko olja kot druga. Olja se zato tudi nekoliko razlikujejo glede na sorto grozdja, iz katere so bila iztisnjena, za vse pa velja, da imajo veliko nenasičenih maščobnih kislin (88,4 %), veliko mineralov in vitamina E, ki krepi imunski sistem ter preprečuje staranje. Pomembna med nenasičenimi maščobnimi kislinami je linolna kislina (približno 70 odstotkov), znana tudi kot n-6-kislina, sledi pa ji oleinska (17 odstotkov). Znano je, da olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin zvišujejo HDL- in znižujejo LDL-holesterol in tako delujejo antiaterogeno. Je ena od esencialnih maščobnih kislin, ki je naš organizem ni sposoben proizvesti sam, zato jo moramo nujno dobiti s hrano. Priporočen dnevni odmerek je trikrat dnevno čajna žlička hladno stisnjenega olja.
Vsebuje tudi sestavine, ki preprečujejo staranje in alergije, ter deluje antimikrobno. Prav zato ga uporabljajo pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav. Je odličen v boju z aknami, gubami, suho in občutljivo kožo, opeklinami, starostnimi pegami in strijami. Po vsaki operaciji ali poškodbi olje zmanjšuje oteklino hitreje kot kateri koli druga zdravila. Preprečuje izpadanje las in odpravlja prhljaj ter lajša menstrualne krče. Številne raziskave kažejo tudi, da olje groznih pečk pomaga pri preprečevanju nastanka rakavih celic na črevesju, prostati, želodcu, prsih in pljučih. Notranja uporaba olja ima zmeren preventivni učinek pri srčno-žilnih težavah.
V kulinariki bi se lahko uporabljalo tudi za kuhanje in pečenje, ker prenese zelo visoke temperature, vendar se povečini uporablja le hladno stiskano olje grozdnih pečk. Z njim lahko pripravimo solate, perutnino in ribe, odlično se dopolnjuje s siri.
Francozinje prisegajo na izvleček iz grozdnih pečk
Izvleček grozdnih semen veča količino antioksidantov v krvi, ohranja elastičnost kože in spodbuja nastajanje kolagena. Je namreč kar 20-krat močnejši antioksidant kot vitamin C in celo 50-krat močnejši od vitamina E – skrivnost, ki jo že leta poznajo in s pridom uporabljajo Francozinje. Te vsak dan zaužijejo tudi 100 mililitrov omenjena ekstrakta. Za primerjavo: 50 ml ekstrakta nadomesti pol kilograma svežega grozdja.
Izvleček grozdnih pečk tudi pozitivno vpliva na ožilje – širi krvne žile, krepi kapilare, preprečuje srčni infarkt, zmanjšuje tveganje za venska obolenja in preprečuje nastajanje aterosklerotičnih plakov oz. lezij. Nove študije so pokazale, da se je pri kadilcih, ki so štiri tedne dvakrat na dan jemali 72 mg ekstrakta grozdnih pečk, znižalo tveganje za pojav slabega holesterola ter bolezni srca in ožilja. Redno uživanje izvlečka zmanjša tveganje za poškodbe očesnega tkiva, pa tudi možnost sive mrene in degeneracije rumene pege kot enega vodilnih vzrokov izgube ostrosti vida pri starejših. Ima tudi odvajalni učinek, zato ga priporočamo pri daljšem zaprtju.
Uživanje izvlečka grozdnih pečk prav tako pomembno pomaga ljudem, ki so izpostavljeni stresu in težkim fizičnim naporom med delom ali športom. Uživajo ga lahko tudi otroci, ki so izpostavljeni telesnim naporom ali če okrevajo po bolezni.
Vendar pozor! Čeprav je izredno učinkovit, ekstrakt – tako kot tudi grozdje – ni primeren za diabetike, ker vsebuje visok delež sladkorja.
Zanimivost:
Veliko starogrških filozofov je poznalo zdravilno moč grozdja, in sicer običajno v obliki vina. Evropski ljudski zdravilci so naredili mazilo iz soka vinske trte, ki so ga uporabljali za zdravljenje kožnih in očesnih bolezni. Grozdne liste so uporabljali za zaustavljanje krvavitev in vnetij. Nezrele grozdne jagode so bile uporabljene za zdravljenje angine, rozine pa so uporabljali pri zaprtjih in za žejo. Zrele grozdne jagode so uporabljali za zdravljenje različnih zdravstvenih težav, kot so vnetje oči, kože, ledvic in bolezni jeter.