Zanimivosti

Domača priprava začinjenih olj

A.K.
2. 8. 2019, 18.00
Deli članek:

Olivno olje ljudje zelo dobro prenašajo, poleg tega pa mu pripisujejo zdravilne učinke, o čemer je poročal že rimski zgodovinar Plinij. To potrjujejo tudi novejše raziskave v sredozemskih deželah, kjer jedi pripravljajo večinoma z olivnim oljem. Vedno uporabljajte le najkakovostnejša olja, denimo hladno stiskano olivno in sončnično olje. Primerni sta tudi sojino in olje iz pšeničnih kalčkov. Te vrste se dobro ujemajo z zelišči in začimbami, ki jim dajejo posebno aromo.

dreamstime
Česnovo olje je zelo uporabno za premazovanje rib, mesa in zelenjave.

Z vsestransko uporabo kuhinjskih zelišč je postala kuha še bolj ustvarjalna. Tudi olja lahko opremite z okusnimi dodatki in tako veliko jedem dodate posebno aromo. Priprava začinjenih olj je zelo preprosta. Potrebujemo le dobro hladno stisnjeno olje ter sveža zelišča in začimbe.

Napotki za aromatiziranje

Nobene vrste aromatičnega olja ne shranjujte za dlje kot tri mesece. Pri pripravi je pomembno, da je ves pribor, ki ga uporabljate, brezhibno čist. Steklenice morajo biti pred natakanjem olja suhe. Najbolje jih je začepiti s čistim plutovinastim zamaškom. Pri aromatiziranju boste potrebovali lonec, skledo, krpe iz gaze, cedilo in lijak. Steklenic ne pozabite opremiti z napisi. 

Timijanovo olje

dreamstime
Timijanovo olje uporabite za začinjanje solat ali kot olje za kopanje, ko ste prehlajeni.

To olje uporabite za začinjanje solat ali kot olje za kopanje, ko ste prehlajeni. 

Potrebujete:

200 g svežih vejic timijana

1 l olivnega ali sončničnega olja

Timijanove vejice operite, posušite in jim osmukajte listke. Na deski jih rahlo zmečkajte z vilicami. Stresite jih v steklenico, prelijte z oljem, pokrijte in pustite stati dva tedna. Precedite in nalijte v steklenico.

Česnovo olje

To olje je zelo uporabno za premazovanje rib, mesa in zelenjave.

Potrebujete:

2 stroka česna

po 1 vejico timijana ali rožmarina

1 majhen rdeč čili

1/2 l olivnega olja

Česnova stroka olupite in ju tako dolgo stiskajte s plosko stranjo noža, da začne iz njiju izstopati tekočina. Dajte ju v steklenico. Timijan oplaknite z vodo in osušite. Skupaj s čilijem ga dodajte česnu. Prilijte olje, zaprite steklenico in jo pred uporabo pustite stati še en teden. 

dreamstime
Priprava začinjenih olj je zelo preprosta. Potrebujemo dobro hladno stisnjeno olje ter sveža zelišča in začimbe.

Nasvet

V olje lahko vložite tudi več česnovih strokov, ki jih potem uporabite pri kuhi. Tako si prihranite stiskanje svežega česna. 

Bazilikino olje

Vlaganje v olivno olje je edini način za ohranjanje arome bazilike.

Potrebujete:

150 g bazilike

1 l olivnega olja

Baziliko na hitro splaknite z vodo in osušite. Dajte jo v steklenico in potlačite z leseno žlico. Olje v loncu na šibkem ognju segrejte na 40 stopinj. Nato ga prelijte čez baziliko, zaprite steklenico in jo pustite stati 3-4 tedne. Olje porabite v nekaj tednih. Če želite bazilikino olje shraniti za dalj časa, morate liste odstraniti, ker po določenem času postanejo sluzasti. Olje prelijte skozi cedilo, vlijte nazaj v steklenico in jo zaprite. 

Dišavno olje

dreamstime
Dišavno olje se poda k rdečemu mesu

Odlično se poda k rdečemu mesu. Dišavno olje hranite v hladnem in temnem prostoru.

Potrebujete:

1 majhen kos svežega ingverja

1 muškatni orešek

1/2 pomaranče

4-5 klinčkov

10 g gorčičnih semen

60 g soli

1 žličko črnega popra v zrnu

6 šalotk

5 žlic sojinega olja

Ingver olupite in drobno nasekljajte. Muškatni orešček nastrgajte. Pomarančo operite in olupite. Lupino s klinčki, gorčičnimi semeni, soljo in poprom zdrobite v možnarju. Šalotke olupite in razrežite na četrtine. Vse zložite v kozarec in ga prelijte s sojinim oljem. Pokrijte in pustite počivati štiri tedne. Potem olje precedite skozi krpo in nalijte v steklenice.

dreamstime
Zeliščna olja lahko pripravite tudi s posušenimi zelišči.

Še nekaj koristnih nasvetov za pripravo aromatiziranih olj:

Primerna so olja brez lastnega okusa, npr. blago olivno olje, sojino olje, olje iz pšeničnih kalčkov ali sončnično olje.

V steklenico dajte svežo vejico rožmarina, jo prelijte s hladno stiskanim olivnim oljem, pustite stati 14 dni, nato olje precedite.

Olivnega olja nikar ne hranite v hladilniku, ker se zgosti in spremeni barvo.

Zeliščna olja lahko pripravite tudi s posušenimi zelišči. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 30, 19. 7. 2019