Z vsestransko uporabo kuhinjskih zelišč je postala kuha še bolj ustvarjalna. Tudi olja lahko opremite z okusnimi dodatki in tako veliko jedem dodate posebno aromo. Priprava začinjenih olj je zelo preprosta. Potrebujemo le dobro hladno stisnjeno olje ter sveža zelišča in začimbe.
Napotki za aromatiziranje
Nobene vrste aromatičnega olja ne shranjujte za dlje kot tri mesece. Pri pripravi je pomembno, da je ves pribor, ki ga uporabljate, brezhibno čist. Steklenice morajo biti pred natakanjem olja suhe. Najbolje jih je začepiti s čistim plutovinastim zamaškom. Pri aromatiziranju boste potrebovali lonec, skledo, krpe iz gaze, cedilo in lijak. Steklenic ne pozabite opremiti z napisi.
Timijanovo olje
To olje uporabite za začinjanje solat ali kot olje za kopanje, ko ste prehlajeni.
Potrebujete:
200 g svežih vejic timijana
1 l olivnega ali sončničnega olja
Timijanove vejice operite, posušite in jim osmukajte listke. Na deski jih rahlo zmečkajte z vilicami. Stresite jih v steklenico, prelijte z oljem, pokrijte in pustite stati dva tedna. Precedite in nalijte v steklenico.
Česnovo olje
To olje je zelo uporabno za premazovanje rib, mesa in zelenjave.
Potrebujete:
2 stroka česna
po 1 vejico timijana ali rožmarina
1 majhen rdeč čili
1/2 l olivnega olja
Česnova stroka olupite in ju tako dolgo stiskajte s plosko stranjo noža, da začne iz njiju izstopati tekočina. Dajte ju v steklenico. Timijan oplaknite z vodo in osušite. Skupaj s čilijem ga dodajte česnu. Prilijte olje, zaprite steklenico in jo pred uporabo pustite stati še en teden.
Nasvet
V olje lahko vložite tudi več česnovih strokov, ki jih potem uporabite pri kuhi. Tako si prihranite stiskanje svežega česna.
Bazilikino olje
Vlaganje v olivno olje je edini način za ohranjanje arome bazilike.
Potrebujete:
150 g bazilike
1 l olivnega olja
Baziliko na hitro splaknite z vodo in osušite. Dajte jo v steklenico in potlačite z leseno žlico. Olje v loncu na šibkem ognju segrejte na 40 stopinj. Nato ga prelijte čez baziliko, zaprite steklenico in jo pustite stati 3-4 tedne. Olje porabite v nekaj tednih. Če želite bazilikino olje shraniti za dalj časa, morate liste odstraniti, ker po določenem času postanejo sluzasti. Olje prelijte skozi cedilo, vlijte nazaj v steklenico in jo zaprite.
Dišavno olje
Odlično se poda k rdečemu mesu. Dišavno olje hranite v hladnem in temnem prostoru.
Potrebujete:
1 majhen kos svežega ingverja
1 muškatni orešek
1/2 pomaranče
4-5 klinčkov
10 g gorčičnih semen
60 g soli
1 žličko črnega popra v zrnu
6 šalotk
5 žlic sojinega olja
Ingver olupite in drobno nasekljajte. Muškatni orešček nastrgajte. Pomarančo operite in olupite. Lupino s klinčki, gorčičnimi semeni, soljo in poprom zdrobite v možnarju. Šalotke olupite in razrežite na četrtine. Vse zložite v kozarec in ga prelijte s sojinim oljem. Pokrijte in pustite počivati štiri tedne. Potem olje precedite skozi krpo in nalijte v steklenice.
Še nekaj koristnih nasvetov za pripravo aromatiziranih olj:
Primerna so olja brez lastnega okusa, npr. blago olivno olje, sojino olje, olje iz pšeničnih kalčkov ali sončnično olje.
V steklenico dajte svežo vejico rožmarina, jo prelijte s hladno stiskanim olivnim oljem, pustite stati 14 dni, nato olje precedite.
Olivnega olja nikar ne hranite v hladilniku, ker se zgosti in spremeni barvo.
Zeliščna olja lahko pripravite tudi s posušenimi zelišči.