Če je le vreme lepo, se radi odpravimo na potep v naravo, nato pa se usedemo na odejo in iz košarice za piknik, kjer je vse skrbno zloženo, pričaramo hladno kosilo. Ponujamo vam recepte za nekaj idealnih jedi, s katerimi boste razveselili prijatelje.
Krompirjeva pogača s paradižniki
Sestavine za 8 oseb:
400 g ostre bele moke
200 g mehke bele moke
150 g krompirja
4 dl mlačne vode
15 g kvasa
sol
300 g zrelega paradižnika
100 g mocarele
4 žlice olivnega olja
1 žlička origana
sol in poper
Priprava:
Neolupljen krompir skuhamo v veliki količini slane vode, nato ga pustimo, da se ohladi. Ohlajen krompir olupimo in pretlačimo. Kvas nadrobimo v skledico, dodamo tri žlice mlačne vode in zmešamo.
Obe vrsti moke stresemo v veliko skledo, dodamo žličko soli in premešamo. Na sredino damo pretlačen krompir in kvas ter zamesimo v testo. Vmes postopoma dodajamo mlačno vodo in gnetemo toliko časa, da dobimo mehko testo. Skledo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati približno dve uri.
Paradižnike narežemo na koleščke in jih v ponvi na vročem olju malo popečemo, da se zmehčajo. Vmes jih obrnemo, začinimo s soljo, poprom in origanom.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Vzhajano testo zvaljamo, položimo v velik pekač in obložimo s paradižniki in mocarelo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut. Pogačo ponudimo mlačno ali hladno.
Hladne testenine z mlado zelenjavo
Sestavine za 4 osebe:
400 g kratkih makaronov
1 rdeča paprika
2 korenčka
120 g mladega graha
100 g špargljev
4 žlice sladke smetane
1 dl čiste zelenjavne juhe
1 šalotka
2 žlici olivnega olja
1 vejica svežega timijana
sol in poper
Priprava:
Papriko prerežemo, odstranimo semena in belo tkivo. Polovici paprike položimo s prerezano stranjo obrnjeno navzdol v pekač, ju premažemo z olivnim oljem in v pečici z vklopljenim žarom pečemo približno 10 minut. Ko je paprika pečena, jo damo v papirnato vrečko, zapremo in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno papriko olupimo in narežemo na trakce.
Šalotko olupimo in sesekljamo, korenček ostrgamo in narežemo na kockice. V kozici na žlici olja popražimo šalotko. Ko se zmehča, dodamo korenček, šparglje in grah, prilijemo nekaj žlic vode ter pokrito dušimo približno 10 minut, da se zelenjava zmehča. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Zelenjavi dodamo trakce paprike, primešamo smetano, začinimo s timijanom, po okusu solimo in popramo.
V loncu zavremo vodo za testenine, solimo, v krop stresemo testenine in jih skuhamo toliko, da so pod zobmi še čvrste. Kuhane splaknemo s hladno vodo in dobro odcedimo. Prelijemo jih z omako, premešamo in pustimo stati najmanj 20 minut, da se okusi prepojijo.
Slana pita s skuto in salamo
Sestavine za 6 do 8 kosov:
200 g moke
2 jajci
1 žlička sladkorja
1/2 žličke soli
1 žlica olivnega olja
Sestavine za nadev:
400 g nepasirane skute
300 g poltrdega kozjega sira
150 g suhe salame
6 jajc
2 žlici sesekljanega peteršilja
Priprava:
Moko stresemo na kupček, na sredini naredimo jamico, vanjo ubijemo jajci, dodamo sladkor in sol. Vse zgnetemo v testo, ga zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati 30 minut.
Kozji sir naribamo in damo v skledo. Dodamo skuto, na kockice narezano salamo, jajca in peteršilj. Vse dobro zmešamo.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Spočito testo razdelimo na dva dela in ju na pomokani delovni površini zvaljamo v dva kroga. Prvega položimo v plitev pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, nanj damo sirov nadev in ga poravnamo. Drugi krog testa narežemo na trakove in jih v obliki mreže položimo na nadev ter stike dobro stisnemo.
Pekač damo v ogreto pečico in pečemo od 50 do 60 minut. Pečeno pito pustimo, da se ohladi, narežemo in ponudimo mlačno ali hladno.
Pisana krompirjeva solata
Sestavine za 4 osebe:
3 veliki krompirji
2 korenčka
1 rdeča čebula
2 zeleni bučki
2 čvrsta paradižnika
nekaj oliv
4 žlice olivnega olja
2 žlici jabolčnega kisa
sol in poper
Priprava:
Krompir skuhamo v slani vodi, vendar mora ostati čvrst. Splaknemo ga s hladno vodo in pustimo, da se ohladi. Paradižnik narežemo na kocke, čebulo olupimo in narežemo na koleščke ali na krhlje. Bučki in ostrgan korenček narežemo na koleščke ali na paličice.
Zelenjavo damo v skledo, solimo in popramo, pokapljamo z oljem in premešamo. Ohlajen krompir olupimo, narežemo in dodamo zelenjavi. Pokapljamo ga s kisom in solato premešamo. Po želji lahko damo še kakšno žlico majoneze.