Pikniki veljajo za izjemno priljubljeno obliko druženja in tako ob koncu pomladnih mesecev že diši po dobrotah z žara. A še preden bo zadišalo, bo žar treba pripraviti, in če ga nazadnje niste, tudi očistiti. Veste, kako ga očistiti, da vam bo čim dlje dobro služil?
Voda in kovinska krtačka
Da bo meso imelo pravi okus in bo ravno prav pečeno, brez ostankov prejšnje peke, si lahko pomagate na različne načine. Če se je zadnji piknik zavlekel dolgo v noč, vi pa niste imeli časa očistiti rešetke, na kateri se je zažgalo kar nekaj ostankov, strokovnjaki priporočajo naslednjo rešitev. Rešetko počasi prelijte z vročo vodo, ki ste ji dodali detergent, nato s kovinsko krtačko dobro postrgajte umazanijo. Rešetko potem očistite in obrišite s časopisnim papirjem. Da si boste naslednjič olajšali čiščenje, pa rešetko pred naslednjo uporabo premažite s slojem olja.
Vroča voda in pepel
Morda se sliši nenavadno, a je ta rešitev še kako priročna. Ste vedeli, da lahko s pepelom očistite zažgane ponve in lonce? Pepel odlično odstranjuje trdovratne madeže in tudi maščobo. V čeber nasujte nekaj žlic vroče vode in dodajte pepel. Dobro premešajte, da nastane gosta pasta, ki jo nato nanesite na rešetko. Pasta bo zaradi grobih delcev postrgala tudi večje kose, vi pa boste na naraven način, brez kemikalij, a preprosto in učinkovito očistili rešetko.
Kako odstranimo vonj rib?
Če se želite uspešno rešiti vonja ribe, uporabite naslednji trik. Rešetko dobro podrgnite z limono ali kakšnim drugim citrusom. Pustite delovati nekaj časa, nato pa za čiščenje uporabite mešanico detergenta, kisa in vode. Če je umazanija trdovratnejša, pripravite pasto iz sode bikarbone in vode. Z njo premažite rešetko, pustite delovati 15 minut, nato pa popršite z alkoholnim kisom. Na koncu izperite z obilico vode.