Zanimivosti

Nekaj drugačnega: pečena jajca z repo

Revija Maja
10. 3. 2019, 11.01
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 07.59
Deli članek:

Že veste, kaj boste danes kuhali?

Revija Maja
Pečena jajca z repo

Pečena jajca z repo

Čas priprave 60 minut

Sestavine za 4 osebe:
1 olupljena in na kockice narezana manjša repa
1 žlička soli
600 ml goveje juhe
100 g oprane in odcejene prosene kaše
1 žlica svinjske masti
1 na drobno sesekljana šalotka
1 strt strok česna
¼ žličke zmletega kajenskega popra
za noževo konico muškatnega oreščka
2 žlici skute
2 žlici kisle smetane
4 jajca
svinjska mast za modelčke

Priprava:
1. Repo 10 minut kuhamo v vodi, ki smo ji dodali pol žličke soli. Odcedimo jo in ohladimo.

2. Govejo juho zavremo in v njej 15 minut kuhamo proseno kašo.

3. V ponvi segrejemo mast in na njej popražimo šalotko in česen. Primešamo repo in proseno kašo, solimo s preostalo soljo ter začinimo s poprom in muškatnim oreščkom.

4. Kuhamo še 5 minut, da se okusi prepojijo. Nazadnje vmešamo še skuto in kislo smetano.

5. Pečico segrejemo na 180 stopinj in namastimo modelčke za narastke. Zmes kaše in repe naložimo v modelčke, jih damo v pečico in pečemo 15 minut.

6. V vsak modelček nato previdno ubijemo po eno jajce in v pečici pečemo še 5 minut, da jajca zakrknejo.

Objavljeno v reviji Maja št. 4, 15. 2. 2019.