Pečena jajca z repo
Čas priprave 60 minut
Sestavine za 4 osebe:
1 olupljena in na kockice narezana manjša repa
1 žlička soli
600 ml goveje juhe
100 g oprane in odcejene prosene kaše
1 žlica svinjske masti
1 na drobno sesekljana šalotka
1 strt strok česna
¼ žličke zmletega kajenskega popra
za noževo konico muškatnega oreščka
2 žlici skute
2 žlici kisle smetane
4 jajca
svinjska mast za modelčke
Priprava:
1. Repo 10 minut kuhamo v vodi, ki smo ji dodali pol žličke soli. Odcedimo jo in ohladimo.
2. Govejo juho zavremo in v njej 15 minut kuhamo proseno kašo.
3. V ponvi segrejemo mast in na njej popražimo šalotko in česen. Primešamo repo in proseno kašo, solimo s preostalo soljo ter začinimo s poprom in muškatnim oreščkom.
4. Kuhamo še 5 minut, da se okusi prepojijo. Nazadnje vmešamo še skuto in kislo smetano.
5. Pečico segrejemo na 180 stopinj in namastimo modelčke za narastke. Zmes kaše in repe naložimo v modelčke, jih damo v pečico in pečemo 15 minut.
6. V vsak modelček nato previdno ubijemo po eno jajce in v pečici pečemo še 5 minut, da jajca zakrknejo.