Flancati ali kroštole
»Rada pečem in moje 'pekomanije' so se nalezli tudi moji domači. Iz naše kuhinje pogosto prihajajo mamljive vonjave. V pustnem času najraje pripravim flancate ali kroštole, kot jim rečemo na Primorskem. Ker so ocvrti zelo kalorični, jaz uporabim trik. Namesto da bi jih tradicionalno ocvrla v olju, jih položim na papir za peko in spečem v pečici,« pravi Ivica Vergan.
Sestavine:
2 jajci
naribana limonina lupinica
2 žlici sladkorja
ščepec soli
2 žlici belega vina
2 žlici olja
240 g moke
Priprava:
Sestavine zmešamo v homogeno maso in razvaljamo približno na tri milimetre debelo. Razvaljano testo zrežemo na daljše trakove ali pa kakšne druge oblike, odvisno od naše ustvarjalnosti. V vsakega naredimo zarezo, skozi katero pretaknemo trakove iz testa. Vsako kroštolo posebej položimo na pekač, ki smo ga prej obložili s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in kroštole pečemo deset minut. Pečene potresemo s sladkorjem v prahu.