Zanimivosti

Segedinski golaž za slastno kosilo

Marjana Ogorevc Žgalin
5. 3. 2019, 11.00
Deli članek:

Kislo zelje naj bo večkrat v naših krožnikih, saj je odlična, tradicionalno slovenska in predvsem zdrava zelenjava. Poleg vitamina C, s katerim kljubujemo gripi in prehladu, vsebuje vitamin B12, ki je naše orožje proti stresu in nam dviguje razpoloženje. Žal se med kuhanjem nekaj vitaminov razgradi, a to ni ovira za pripravo številnih jedi s kislim zeljem, ki naj bodo domiselne in vsakič drugačne.

Revija Zarja
Segedin golaž

Segedinski golaž

Za 6 oseb

Priprava: 50 minut

Sestavine: 800 g pustega svinjskega mesa, 300 g čebule, 2 stroka česna, 5 žlic olja, sol, 1 žlica mlete rdeče paprike,1 žlica kumine,3 žlice ajvarja, 850 g kislega zelja, 150 ml goveje jušne osnove, 1 šopek peteršilja, 150 g kisle smetane.

Priprava: Meso narežemo na manjše koščke. Čebulo in česen olupimo in oboje sesekljamo. V loncu segrejemo olje in popečemo meso. Dodamo česen in čebulo, solimo, pokrijemo in dušimo do mehkega. Po mesu potresemo mleto papriko in kumino, odmerimo ajvar, premešamo ter dodamo še kislo zelje. Golaž kuhamo v zaprti posodi pol ure, vmes večkrat premešamo. Zalijemo z juho in kuhljamo še 45 minut. Peteršilj splaknemo z mrzlo vodo, osušimo, lističe osmukamo in sesekljamo. Dodamo kisli smetani, in ko segedin golaž naložimo v krožnike, v vsakega odmerimo tudi žlico te mešanice.

Objavljeno v reviji Zarja št. 9, 26. 2. 2019.