Zanimivosti

Tako pripravljene lazanje najbrž še niste jedli!

Revija Maja
4. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Za vas smo pripravili odličen recept za lazanjo s kislim zeljem.

Revija Maja
Lazanja

Lazanja s kislim zeljem

Čas priprave: 105 minut

Sestavine za 6 oseb:
80 g mesnate hamburške slanine (ali pancete)
2 čebuli
3 žlice olja
sol
poper
ščepec sladkorja
1 žlička posušenega majarona
1 lovorov list
3 dl bistre zelenjavne juhe (iz kocke ali jušne osnove)
2,5 dl sladke smetane
1 žlica zmehčanega masla
400 g kuhanega kislega zelja
150 g sira gavda
9 svežih listov za lazanjo.

Priprava:

1. Slanino narežemo na rezine, te pa na prečne trakove.

2. Čebuli olupimo in prerežemo, polovice pa narežemo na polkrožne rezine.

3. V ponvi segrejemo olje in svetlo rjavo popečemo trakce slanine. Dodamo čebulo in jo pražimo 5 minut. Solimo, popramo in posladkamo, potresemo z majaronom in dodamo lovorov list.

4. Prilijemo juho in smetano ter segrejemo, da prevre. Omako še pikantno začinimo po okusu.

5. Model (22 x 14 cm) namastimo z maslom. Kislo zelje damo na cedilo in dobro iztisnemo. Naribamo sir. Tretjino zelja damo v enakomerni plasti na dno modela za narastke. Pokrijemo s tremi listi za lazanjo. Na vrh porazdelimo plast zelja (druga tretjina), prelijemo s tretjino čebulne omake in potresemo s tretjino naribanega sira. Na vrh damo spet liste lazanje, kislo zelje, preostalo omako in sir.

6. Model postavimo v vročo pečico in lazanjo pečemo pri 200 stopinjah na spodnji tretjini pečice 30 minut.

7. Pustimo, da se ohlaja 10 minut, nato jo razrežemo in ponudimo.

Objavljeno v reviji Maja št. 4, 15. 2. 2019.