Zanimivosti

Okus plus: v pivu dušene klapavice

V. S., Maja
27. 2. 2019, 16.01
Deli članek:

Klapavice so pozimi najboljše.

Profimedia
Klapavice v pivu

Sestavine za 2-3 osebe:
1 kg školjk
1 žlica olja
1 por
3 stroki česna
1 žlica svežega timijana
1 žlica masla
1/4 žličke kosmičev čilija
500 ml svetlega piva (pšeničnega)
sok 1/2 limone
2 žlici sesekljanega peteršilja

Priprava:
Školjke temeljito očistite, odprte in poškodovane zavrzite. Por očistite in narežite na kolesca, česen olupite in strite oz. sesekljajte.

V večji posodi oz. loncu pri srednji temperaturi segrejte olje. Dodajte por in česen ter ju približno 4 minute pražite, pazite, da se ne zažgeta. Dodajte timijan, maslo, kosmiče čilija in pivo. Mešanico zavrite, dodajte školjke, lonec pokrijte in kuhajte, dokler se školjke ne odprejo (od 3 do 4 minute).

S penovko poberite školjke in zelenjavo iz lonca, jih prestavite v večjo skledo in pokrijte, da ostanejo tople. V lonec dodajte limonin sok, omako zavrite in pustite vreti, da tekočina povre na polovico. Po okusu solite in poprajte ter prelijte čez školjke. Potresite jih s peteršiljem in ponudite s svežim kruhom.

Majin nasvet
Uporabite svetlo pivo, ki ni pretirano grenkega okusa.

Objavljeno v reviji Maja št. 3, 1. 2. 2019.