Zanimivosti

To je vrhunski recept za slastno enolončnico z jagnjetino!

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
24. 2. 2019, 11.01
Deli članek:

Med jedmi, ki jih jemo z žlico, so v zimskih mesecih enolončnice absolutne zmagovalke. Krepke juhe s koščki mesa in veliko zelenjave nas preskrbijo z vsemi potrebnimi hranili, ogrejejo in okrepčajo. Lahko jih jemo več dni, presežek pa shranimo v zamrzovalnik.

Revija Zarja
Enolončnica z jagnjetino

Jagnjetina s korenjem

Za 4 osebe

Priprava: 125 minut

Sestavine: 800 g jagnjetine (vratni file), 750 g krompirja, 12 šalotk, 250 g manjših celih korenčkov, 2 žlici moke, 2 žlici olivnega olja, 500 ml vroče vode, 2 lovorova lista, 1 vejica rožmarina, 1 strok česna, 2 žlici vorčestrske omake, sol, poper.

Priprava: Pečico ogrejemo na 170 stopinj. Meso narežemo na kocke. Moko stresemo v globok krožnik, solimo, popramo in v tej mešanici povaljamo koščke mesa. Na hitro jih na olju popražimo, da lepo porjavijo. Ko je meso narejeno, v isti ognjevarni posodi (ki jo bomo pozneje postavili v pečico) popražimo še cele olupljene šalotke. Dodamo koščke mesa, olupljen in na drobno zrezan krompir, zelišča, pretlačen česen, vorčestrsko omako in zalijemo z vročo vodo. Temeljito premešamo in postrgamo karamelizirano plast z dna posode. Posodo pokrijemo in postavimo v pečico za eno uro. Po eni uri vzamemo posodo iz pečice, dodamo korenje, solimo in popramo po potrebi ter vrnemo v pečico še za pol ure, da se meso zmehča.

Objavljeno v reviji Zarja št. 7, 12. 2. 2019.