Zanimivosti

Za prste obliznit': hitri cimetovi polžki

M.O.Ž., Zarja
18. 2. 2019, 16.01
Deli članek:

Kvašeno pecivo terja malce več časa za pripravo in seveda pazljivosti, da ga med vzhajanjem ne »prehladimo«. Različica, ki namesto kvasa vsebuje pecilni prašek, je zato hvaležna bližnjica. Tudi do cimetovih polžkov z bogato kremasto kapico.

Dreamstime
Cimetovi polžki

Priprava: 15 minut

Čas pečenja: 40 minut

Sestavine za pekač premera 26 cm: 375 g masla, 200 g rjavega sladkorja, 2 ½ žlički cimeta, 500 g moke, 50 g sladkorja, 1 zavoj vaniljevega sladkorja, 1 zavoj pecilnega praška, 1 žlička soli, 250 g puste skute, 150 ml mleka, 50 g sladkorja v prahu, 125 g svežega kremnega sira.

Priprava: Visok okrogel pekač obložimo s papirjem za peko in z maslom namažemo rob. Za nadev segrejemo 125 g masla, in ko se stopi, dodamo mešanico rjavega sladkorja s cimetom. Zmešamo moko, 50 g sladkorja, vaniljin sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo 200 g zmehčanega masla, skuto in mleko ter z električnim mešalnikom zgnetemo v voljno testo. Oblikujemo ga v kroglo, potem pa razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik (dimenzije 30 x 40 cm). Z žlico naložimo na testo nadev in zvijemo v zvitek. Z ostrim nožem ga narežemo na 12 rolic. Položimo jih na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, in pečemo 35–40 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj. Ko so cimetovi polžki pečeni, jih vzamemo iz pečice in počakamo 15 minut. Za kremasto kapico zmešamo 50 g masla, sladkor v prahu in nazadnje dodamo kremni sir. Namažemo na polžke in še tople ponudimo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 7, 12. 2. 2019.