Rižota s prekajeno postrvjo
Sestavine za 2 osebi:
1 manjša čebula
1 žlica oljčnega olja
200 g riža za rižoto
750 ml vroče zelenjavne osnove
150 g prekajene postrvi
50 g sira maskarpone
naribana lupinica 1 limone
1 žlička limoninega soka
manjši šopek drobnjaka
Priprava:
Čebulo na drobno sesekljajte. 100 g postrvi očistite in narežite na manjše koščke, preostalo pa narežite na rezine. Drobnjak na drobno sesekljajte.
V ponvi segrejte olje in na njem do mehkega podušite čebulo. Dodajte riž in ga med mešanjem steklasto prepražite. Nato prilijte tretjino vroče osnove in mešajte, dokler se vsa ne absorbira. Nato prilijte polovico preostale osnove in znova mešajte, da se absorbira.
Na koncu dodajte preostalo osnovo in mešajte, da rižota postane kremasta in riž kuhan toliko, da je še čvrst pod zobmi. Rižoto odstavite, umešajte koščke postrvi, limonino lupinico, večino drobnjaka in po okusu začinite s soljo in poprom. Rižoto pustite stati 5 minut, nato jo osvežite z žličko limoninega soka, potresite s preostalim drobnjakom in okrasite z rezinami postrvi.