Zelenjavna enolončnica z lečo
Sestavine za 8 do 10 oseb:
oljčno olje
2 čebuli
4 stroki česna
3 korenčki
2 stebli stebelne zelene
3 listi kodrolistnega ohrovta
1 pločevinka pelatov (400 g)
500 g rjave leče
pribl. 1500 ml zelenjavne osnove
sol, poper
Priprava:
Lečo preberite in oplaknite. Čebulo in česen olupite in sesekljajte. Zeleno in korenček po želji olupite in narežite na drobne kockice. Listom kodrolistnega ohrovta odstranite odebeljene žile. Posebej na drobno sesekljajte žile in liste.
V loncu segrejte olje in na njem steklasto prepražite čebulo in česen. Dodajte korenček, zeleno in žile kodrolistnega ohrovta. Zelenjavo pri nizki do srednji temperaturi med mešanjem počasi pražite približno 10 minut.
K zelenjavi dodajte lečo in dobro premešajte. Paradižnike z daljšim nožem razkosajte kar v pločevinki in jih nato dodajte k zelenjavi. Prilijte še zelenjavno osnovo, vse skupaj zavrite in počasi kuhajte približno 45 minut, da se leča zmehča.
Vmes večkrat premešajte, in če je premalo tekočine, prilijte vodo. Na koncu umešajte še ohrovtove liste, počakajte, da padejo skupaj, in enolončnico po okusu še dodatno začinite s soljo in poprom.