Pastirska pita
Sestavine za 6 oseb:
Nadev:
1 čebula
2 stroka česna
300 g rjave leče
1 l zelenjavne osnove
2 žlički svežega timijana
300 g mešane zamrznjene zelenjave
Krompirjev pire:
1,3 kg belega krompirja mokaste sorte
3-4 žlice (veganskega) masla
sol, poper
muškatni orešček
Priprava:
Lečo umijte in odcedite. Čebulo in česen sesekljajte.
V večji posodi segrejte žlico oljčnega olja in na njem pri nizki temperaturi do mehkega zdušite čebulo in česen.
Rahlo solite in poprajte, nato dodajte lečo, zalijte z osnovo, dodajte timijan in premešajte. Lečo zavrite in jo počasi kuhajte, dokler se ne zmehča (od 35 do 40 minut). Zadnjih 10 minut kuhanja dodajte zamrznjeno zelenjavo, premešajte in skuhajte do konca.
Medtem olupite in narežite krompir. V loncu ga zalijte z vodo, toliko, da je pokrit, zavrite in pri nizki temperaturi kuhajte od 15 do 20 minut, dokler se ne zmehča.
Kuhan krompir odcedite, počakajte, da izpari odvečna voda, nato ga prestavite v skledo. S tlačilko ga stlačite, dodajte maslo in po okusu začinite s soljo in muškatnim oreščkom. Krompir pokrijte in prihranite.
Pečico segrejte na 200 stopinj, pekač namastite z maslom.
Če je mešanica leče in zelenjave preredka, ji umešajte žlico ali dve krompirjevega pireja. Nadev še po okusu dodatno začinite, nato ga prestavite v pekač. Na lečo naložite krompirjev pire in ga gladko poravnajte. V ogreti pečici pecite od 10 do 15 minut, toliko, da se krompir rahlo obarva rjavo.