Zanimivosti

To je slasten kolač iz buč

www.cookeatandsmile.com
31. 1. 2019, 16.01
Deli članek:

Resda so božično-novoletni prazniki že mimo, a zagotavljamo vam, da se bo ta slastni kolač nadvse prilegel tudi ob kakšnem povsem navadnem sivem zimskem popoldnevu in ga napolnil z veseljem – in to brez prehudega »grešenja«!

Revija Zarja
Bučni kolač

Sestavine za kolač: 

175 g bučnega pireja*
35 g kokosovega sladkorja
90 g medu
1 čajna žlička prave burbonske vanilje v prahu
2 jajci
55 g mandljeve moke
150 g ajdove moke
1 čajna žlička pecilnega praška
1/3 čajna žlička sode bikarbone
ščepec soli
2 čajni žlički mešanih mletih začimb (ingverja, muškatnega oreščka, cimeta, klinčkov)
večja pest rozin

*Bučni pire pripravite tako, da bučo hokaido razrežemo na krhlje, jih olupimo in jim odstranimo semena. Krhlje narežemo na manjše kocke in jih nad soparo (ali v minimalni količini vode) kuhamo do mehkega. Zmiksamo s paličnim mešalnikom in ohladimo.

Sestavine za namaz: 

40 g mandljevega masla
20 g medu
1 čajna žlička cimeta
1/2 čajne žličke prave vanilje v prahu
1 čajna žlička instantne kave, cikorije ali drugega kavnega nadomestka

Priprava kolača:  

Pečico segrejemo na 180 ˚C. Pekač obložimo s papirjem za peko. Z električnim mešalnikom zmešamo bučni pire s sladkorjem, medom in vaniljo. Nato dodamo jajci in ponovno zmešamo. Dodamo še vse preostale sestavine (z izjemo rozin) in ponovno dobro zmešamo. Rozine stresemo v skledo in jih ročno vmešamo v zmes. Napolnimo pekač in pečemo približno 35 minut oziroma dokler po vbodu zobotrebec ne ostane suh. Pecivo ohladimo na rešetki, nato pa ga le še razrežemo na debelejše rezine.

Priprava namaza:  

Mandljevo maslo dobro premešamo, odmerimo količino in mu primešamo prteostale sestavine. Žlico namaza dodamo sočnemu bučnemu kolaču in po želji potresemo s cvetnim prahom ali na grobo sesekljano temno čokolado.

Objavljeno v reviji Zarja št. 4, 22. 1. 2019.