Sestavine za kolač:
175 g bučnega pireja*
35 g kokosovega sladkorja
90 g medu
1 čajna žlička prave burbonske vanilje v prahu
2 jajci
55 g mandljeve moke
150 g ajdove moke
1 čajna žlička pecilnega praška
1/3 čajna žlička sode bikarbone
ščepec soli
2 čajni žlički mešanih mletih začimb (ingverja, muškatnega oreščka, cimeta, klinčkov)
večja pest rozin
*Bučni pire pripravite tako, da bučo hokaido razrežemo na krhlje, jih olupimo in jim odstranimo semena. Krhlje narežemo na manjše kocke in jih nad soparo (ali v minimalni količini vode) kuhamo do mehkega. Zmiksamo s paličnim mešalnikom in ohladimo.
Sestavine za namaz:
40 g mandljevega masla
20 g medu
1 čajna žlička cimeta
1/2 čajne žličke prave vanilje v prahu
1 čajna žlička instantne kave, cikorije ali drugega kavnega nadomestka
Priprava kolača:
Pečico segrejemo na 180 ˚C. Pekač obložimo s papirjem za peko. Z električnim mešalnikom zmešamo bučni pire s sladkorjem, medom in vaniljo. Nato dodamo jajci in ponovno zmešamo. Dodamo še vse preostale sestavine (z izjemo rozin) in ponovno dobro zmešamo. Rozine stresemo v skledo in jih ročno vmešamo v zmes. Napolnimo pekač in pečemo približno 35 minut oziroma dokler po vbodu zobotrebec ne ostane suh. Pecivo ohladimo na rešetki, nato pa ga le še razrežemo na debelejše rezine.
Priprava namaza:
Mandljevo maslo dobro premešamo, odmerimo količino in mu primešamo prteostale sestavine. Žlico namaza dodamo sočnemu bučnemu kolaču in po želji potresemo s cvetnim prahom ali na grobo sesekljano temno čokolado.