Zanimivosti

Brez mesa: pečen avokado z jajcem

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
14. 1. 2019, 11.01
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 15.09
Deli članek:

Po praznikih se nam vedno oglaša slaba vest, ker je bilo vsega preveč – stroškov, zabav in izdatne hrane. Luknja v denarnici narekuje varčevanje, preveč gurmanskih užitkov pa zmernost na krožniku. Če ste se odločili za slednjo, se (vsaj) za kratek čas odpovejte mesu ter privoščite želodcu veliko juh in solat. Zagotovo se boste že kmalu počutili lažje in bolje.

Revija Zarja
Pečen avokado z jajcem

Pečen avokado z jajcem

Za 2 osebi

Priprava: 20 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 2 zrela avokada, 1 limeta, 4 jajca, posušeni čilijevi kosmiči, drobnjak, morska sol, poper, 2 stroka česna, olje za pekač, 1 vejica češnjevih paradižnikov, 2 šalotki, 2 žlici olivnega olja, 2 rezini polnozrnatega kruha.

Priprava: Pečico ogrejemo na 225 stopinj. Avokada razpolovimo in odstranimo koščici. Z žličko vsako polovico previdno izdolbemo, da bo dovolj prostora za jajce. Limeti iztisnemo sok in z njim pokapljamo avokado. Polovičke položimo na dno pekača, ki smo ga prej pokapljali z oljem. Česen olupimo, pretlačimo in odmerimo v vsako polovičko avokada. V vdolbino vsakega ubijemo jajce. Paradižnike umijemo in razpolovimo. Šalotki olupimo in sesekljamo. Paradižnik in šalotko stresemo v pekač. Postavimo ga v pečico za 15–20 minut, polovičke avokada z jajcem solimo in popramo, potresemo z drobnjakom in čilijem. Solimo tudi paradižnik in vse skupaj ponudimo z rezino kruha.

Objavljeno v reviji Zarja št. 2, 6. 1. 2019.