Krompirjeve pogačice
80 min
Sestavine za 25-30 pogačic
35 g kvasa
30 g sladkorja v prahu
50 ml mleka
400 g kuhanega krompirja v oblicah
400 g masla
40 g soli
700 g moke
3 rumenjaki + 1 rumenjak za premaz
Priprava:
1. Mleko pogrejemo do mlačnega. Nalijemo ga v skledico, mu dodamo kvas in sladkor ter počakamo nekaj minut, da kvas vzhaja.
2. Olupimo in pretlačimo kuhan krompir. Skupaj zmešamo krompir, maslo, sol in tri rumenjake. Dodamo moko in sladkano mleko s kvasom. Sestavine dobro pregnetemo in pustimo, da testo počiva v hladilniku čez noč.
3. Naslednji dan testo razvaljamo na debelino 1 cm in z modelčkom za piškote izrežemo kroge premera približno 5 cm. Pustimo, da pogačice vzhajajo na toplem od 20 do 30 minut (ali pa 45 minut pri hladnejšem vremenu).
4. Pečico razgrejemo na 180 °C. Rumenjak razžvrkljamo z malo vode. Vzhajane pogačice po vrhu križno zarežemo in premažemo z rumenjakovim premazom. Razporedimo jih po pekaču in pečemo od 10 ali 15 minut, odvisno od velikosti pogačic.