Polnjeni ocvrti žepki
Sestavine (za 4 do 6 oseb):
2 skodelici kuhanega krompirja,
2 žlički gorčičnih semen,
3 žlice nastrganega ingverja,
1 skodelica na grobo nasekljanih kosov cvetače,
1 skodelica naribanega svežega zelja,
2 zelena čilija,
1/2 skodelice indijskih oreščkov,
1 skodelica izluščenega graha (lahko zamrznjenega),
1 žlička kurkume,
sol,
1 žlica limoninega soka,
2 žlici svežega koriandra,
4 1/2 skodelice moke,
1 žlica popraženih semen kumine,
1 skodelica zmehčanega masla,
3/4 do 1 skodelica ledeno mrzle vode,
1 jajce,
olje za cvrenje.
Priprava:
V ponvi na olju najprej popečemo gorčična semena in nastrgan ingver. Ko semena popokajo, dodamo olupljeno in sesekljano čebulo in pražimo 4 minute. Dodamo cvetačo, zelje, sesekljan čili brez semen, na grobo zrezane indijske oreščke, grah, kurkumo, limonin sok in poldrugo žličko soli, pražimo in mešamo od 6 do 7 minut. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Nazadnje primešamo še z vilicami razdrobljen kuhan in olupljen krompir in sesekljan koriander.
Za testo zmešamo moko in žlico soli, dodamo popražena semena kumine, primešamo maslo in ledeno vodo. Vse hitro zgnetemo, po potrebi dodamo še malo vode, nato testo oblikujemo v hlebček, zavijemo v prozorno folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.
Testo na tanko zvaljamo in z obodcem ali narobe obrnjenim kozarcem izrežemo kroge s premerom od 10 do 12 cm. Robove namažemo s stepenim jajcem, na vsak krog odmerimo dobro žlico nadeva, testo prepognemo in robove dobro stisnemo z vilicami.
Samose nazadnje ocvremo v vročem olju, lahko pa jih tudi zložimo na pekač in v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo od 23 do 25 minut. Ponudimo še vroče s kakšno pomako.