Zapečenec z zeljem
Sestavine za 4 osebe:
1 kg zelja
sol
2 korenčka
2 čebuli
1 strok česna
1 žlica olja
400 g mešanega mletega mesa
poper
paprika v prahu
100 ml paradižnikove mezge
3-4 žlice drobtin
100 g suhih brusnic
1 šopek peteršilja
2 jajci
250 ml mleka
50 g naribanega sira (npr. gaude)
Priprava:
1. Zeljno glavo razdelimo na liste, nekaj jih na drobno zrežemo. Pol ure jih kuhamo v vreli slani vodi. Korenje ostrgamo in z lupilnikom za krompir ostrgamo na ostružke. Zadnjih deset minut jih stresemo v lonec z zeljem. Odcedimo.
2. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Na vročem olju popražimo meso, dodamo čebulo in česen, solimo, popramo, potresemo s papriko v prahu. Vmešamo še mezgo, drobtine, brusnice in sesekljan peteršilj.
3. Jajci razžvrkljamo z mlekom, solimo, popramo. Na zeljne liste naložimo korenje in meso in naredimo zvitke. Položimo jih v naoljen pekač in dodamo še zrezano zelje. Prelijemo z jajcem in potresemo s sirom.
4. Pečemo od 30 do 40 minut na 200 stopinjah.