Zanimivosti

Iz pečice: zapečenec z zeljem

M. O. Ž., Maja
30. 12. 2018, 11.01
Deli članek:

Tudi takrat, ko kuhamo doma, si lahko z izbranimi jedmi ustvarimo slovesno vzdušje. Naj bo zato vsak dan praznik vsaj na krožniku.

Revija Maja
Zapečenec z zeljem

Zapečenec z zeljem

Sestavine za 4 osebe:
1 kg zelja
sol
2 korenčka
2 čebuli
1 strok česna
1 žlica olja
400 g mešanega mletega mesa
poper
paprika v prahu
100 ml paradižnikove mezge
3-4 žlice drobtin
100 g suhih brusnic
1 šopek peteršilja
2 jajci
250 ml mleka
50 g naribanega sira (npr. gaude)

Priprava:
1.     Zeljno glavo razdelimo na liste, nekaj jih na drobno zrežemo. Pol ure jih kuhamo v vreli slani vodi. Korenje ostrgamo in z lupilnikom za krompir ostrgamo na ostružke. Zadnjih deset minut jih stresemo v lonec z zeljem. Odcedimo.
2.     Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Na vročem olju popražimo meso, dodamo čebulo in česen, solimo, popramo, potresemo s papriko v prahu. Vmešamo še mezgo, drobtine, brusnice in sesekljan peteršilj.
3.     Jajci razžvrkljamo z mlekom, solimo, popramo. Na zeljne liste naložimo korenje in meso in naredimo zvitke. Položimo jih v naoljen pekač in dodamo še zrezano zelje. Prelijemo z jajcem in potresemo s sirom.
4.     Pečemo od 30 do 40 minut na 200 stopinjah.

Objavljeno v reviji Maja št. 25, 7. 12. 2018.