Domači krekerji
4 žlice oljčnega olja
400 g moke
ščep soli
zelišča in začimbe po želji (timijan, rožmarin, poper, kosmiči čilija, česen ali čebula v prahu …)
Pečico segrejte na 200 stopinj. Večji pekač obložite s papirjem za peko.
V skledi zmešajte moko, sol in začimbe oz. zelišča, ki jih uporabljate. Dodajte oljčno olje in zmešajte z vilicami. Nato med mešanjem počasi prilivajte približno 200 ml vode (morda ne boste potrebovali vse). Uporabite je le toliko, da se testo poveže v kroglo. Testo ne sme biti premehko.
Na pomokani delovni površini (ali med plastema prozorne folije) razvaljajte testo čim bolj na tanko. Pokapajte ga še dodatno z oljčnim oljem in po želji potresite s soljo in začimbami. Testo z nožem ali modelčki za piškote narežite na krekerje, jih prestavite na pekač in v pečici pecite od 4 do 8 minut, dokler niso zlato rjave barve in hrustljavi.
Namaz iz jajčevcev
Za 4 osebe
1 jajčevec
1 strok česna
1/2 šopka peteršilja
1 žlica oljčnega olja
sok ½ limone
½ žličke prekajene paprike v prahu
čili v prahu (po želji)
sol, sveže mlet poper
Segrejte pečico na 200 stopinj. Česen olupite in ga narežite na paličice. Paličice česna zabodite v jajčevec. Jajčevec še večkrat prebodite z nožem, položite na pekač in v pecite približno 45 minut, da se zmehča in pade skupaj. Ohladite.
Peteršilj drobno sesekljajte. Jajčevec po želji olupite in njegovo meso skupaj s česnom dajte v multipraktik. Dodajte sesekljan peteršilj, oljčno olje, limonin sok in vse začimbe ter gladko zmešajte. Mešanico poskusite, po okusu še dodatno začinite in postrezite s hrustljavo zapečenim kruhom ali domačimi krekerji.