Zanimivosti

Po dunajsko: piščančji zrezki z mandljevo skorjico in zelenjavnim rižem

M. O. Ž., Maja
13. 12. 2018, 11.01
Deli članek:

Že veste, kaj boste danes kuhali? Ne? Kaj pa, če pripravite okusno jed po našem receptu?

Revija Maja
Piščančji zrezki z mandljevo skorjico in zelenjavnim rižem

Piščančji zrezki z mandljevo skorjico in zelenjavnim rižem 

Sestavine za 4 osebe:
150 g dolgozrnatega riža basmati
1 večji piščančji file (približno 550 g)
250 g češnjevega paradižnika
250 g zamrznjenega graha
5 vejic sveže mete
1 bio limona
100 g zmletih mandljev
2 jajci
125 ml čiste zelenjavne juhe
150 g kisle smetane
75 g ajvarja
sol in poper
4 žlice masla ali margarine
2 žlici olja
3 žlice moke
3 žlice drobtin

Priprava:
1. Metine listke nasekljamo, primešamo 40 g mandljev in ajvar. Meso narežemo na štiri fileje in jih potolčemo, da dobimo večje zrezke. Na polovico vsakega damo nekaj ajvarjevega nadeva, prekrijemo z drugo polovico in spnemo z zobotrebcem.
2. Jajci stepemo, solimo in popramo. Drobtine zmešamo s preostalimi mandlji. Vsak zrezek najprej pomokamo, pomočimo v stepeno jajce in povaljamo v drobtinah.
3. V posodi stopimo žlico masla, dodamo riž, prilijemo vročo vodo, solimo in pokrito kuhamo toliko časa, da je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst. Ko se riž kuha, v ponvi stopimo tri žlice masla in zrezke po vsaki strani pečemo od 6 do 8 minut. Pečene zrezke odcedimo na papirnatih brisačah in hranimo na toplem.
4. Paradižnike umijemo in osušimo, limoni nastrgamo lupino in iztisnemo sok. V posodi na olju pražimo paradižnike 3 minute, solimo in popramo, prilijemo juho, dodamo grah in kuhamo nekaj minut, da se grah zmehča. Dodamo kislo smetano in limonino lupinico, primešamo riž, po okusu dosolimo in popramo, pokapljamo z limoninim sokom in ponudimo k zrezkom.

Objavljeno v reviji Maja št. 24, 23. 11. 2018.