Zanimivosti

Kot pri babici: specite slasten medeni kolač!

M. O. Ž., Maja
9. 12. 2018, 11.01
Deli članek:

Med je dragoceno živilo, ki v zimskih dneh pridobi veljavo. Z njim si lajšamo prehlad in krepimo imunski sistem, svoje mesto pa najde tudi v kuhinji, posebno pri peki prazničnega peciva.

Langnese
Medeni kolač

Hrustljavi piškoti ali sočni medeni kolač nas vrnejo v preteklost, k babičinemu ognjišču, kjer je v štedilniku tlel ogenj in je na vroči plošči brbotala voda za čaj, odlično spremljavo dobrotam z medom.

Medeni kolač

Sestavine za 8 do 10 kosov:
200 g masla
150 g medu
3 jajca
250 g moke
½ zavoja pecilnega praška
2 žlici začimb za medenjake
100 ml mleka
250 g temne čokolade
1 do 2 žlici belih čokoladnih ostružkov

Priprava:
1. Maslo kremasto stepamo, dodamo med in še 2 do 3 minute stepamo. Počasi dodamo jajca. Moko zmešamo s pecilnim praškom in začimbami ter presejemo nad maso. Zalijemo z mlekom in zgnetemo v gladko testo.
2. Testo zvrnemo v pravokoten pekač (dolžine 22 cm) in pečemo od 50 do 60 minut na 180 stopinjah.
3. Hladen kolač prelijemo s temno čokoladno glazuro in potresemo z belimi čokoladnimi ostružki.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.