Univerzalno testo za kukije
220 g masla (sobne temperature)
200 g rjavega sladkorja
100 g belega sladkorja
2 vaniljina sladkorja
350 g moke
1 žlička soli
1 žlička sode bikarbone
2 jajci
V skledi zmešajte moko, sol in sodo bikarbono.
Zmešajte rjavi sladkor, sladkor in vaniljin sladkor, tako da v mešanici ni grudic. Dodajte koščke masla in z električnim mešalnikom stepajte, da dobite rahlo kremasto zmes. Dodajte eno jajce, ga popolnoma vtepite v testo, nato dodajte še drugo. Z lopatko postrgajte robove posode in vse skupaj zopet zmešajte, da dobite lahko kremno zmes. Nato počasi z lopatko vmešajte mešanico moke. Mešajte le toliko časa, da se sestavine povežejo. Testo postavite za najmanj 30 minut v hladilnik.
Pečico segrejte na 180 stopinj. Z žlico polagajte kupčke testa na pekač, obložen s papirjem za peko. Med njimi naj bo približno 4 cm prostora. Pecite jih od 10 do 12 minut. Piškoti so pečeni, ko se robovi začnejo rahlo barvati v rjavo, v sredini pa so še mehki.
Kukiji s čokoladnimi koščki
V testo umešajte 100 g na koščke narezane čokolade ali čokoladnih kapljic.
Kukiji z rozinami in ovsenimi kosmiči
V testo umešajte dve zvrhani žlici ovsenih kosmičev in žlico rozin.
Dvojni čokoladni piškoti
K moki presejte dve žlici kakava v prahu. V testo umešajte 100 g na koščke narezane čokolade.
Kukiji z arašidovim maslom
Maslu dodajte žlico arašidovega masla. V testo umešajte žlico grobo sesekljanih arašidov.
Čokoladno-lešnikovi kukiji
Maslu dodajte žlico čokoladno-lešnikovega namaza (npr. nutella), v testo umešajte dve žlici grobo sesekljanih praženih lešnikov.
Kukiji s slano karamelo
Deset karamelnih bonbonov narežite na koščke in jih umešajte v testo. Vsak piškot na pekaču solite s solnim cvetom.