Zanimivosti

Naj zadiši iz vaše kuhinje kot iz prave Miklavževe pekarne!

Zoran Franc, Novice Svet24
5. 12. 2018, 11.00
Deli članek:

Kaj je lepšega kot pričarati veselje in čarobnost z vonjem cimeta, medu in sladkorja, ki se širi iz vaše kuhinje? Preizkusite Miklavževe recepte in razveselite tako otroke kot vaše najdražje.

ARHIV
Babice parklje še vedno simbolno rade spečejo vnukom.

TESTENI PARKELJ

Babice parklje še vedno simbolno rade spečejo vnukom, preizkusite se v peki tudi vi. 

Sestavine: 600 g pšenične bele moke, 90 g masla, 80 g sladkorja, 40 g kvasa, 3 dcl mleka, 4 rumenjaki, 2 žlici ruma, ščepec soli, nastrgana lupina polovice limone; za premaz: 1 jajce; za okraševanje: rozine in rdeč jeziček iz papirja.

Priprava: V skledo presejemo moko ter na sredini naredimo jamico, kamor damo maslo, sladkor, kvas, mleko in rum. Sestavine v jamici rahlo premešamo ter pustimo 15 minut, da kvas vzhaja. Nato zgnetemo testo, pri tem pa pazimo, da je mehko in prožno. Dobro pregneteno testo pustimo počivati dobre tri četrt ure. Ko vzhaja dovolj, se lotimo oblikovanja parkljev. Bodimo ustvarjalni. Okrasimo jih lahko z rozinami ali čokoladnimi mrvicami ter jim tako narišemo oči, gumbe in parklje. Parklje nato premažemo s stepenim jajcem in jih pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Pečemo jih od 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. 

Naredimo rdeč testeni jeziček

Za osnovo lahko uporabimo testo, iz katerega smo izdelali parklje. V testo damo nekaj kapljic soka rdeče pese ali živilske barve za testo, ki jo dobimo v trgovinah za slaščičarje. Tako obarvan testeni jeziček pritrdimo pred peko, da se bo lepo spekel, enako kot preostalo testo. Z živilskimi barvami lahko obarvamo tudi testo za druge drobne dodatke, ki jih bomo uporabili pri izdelavi parklja. Za temno barvo lahko uporabimo kakav v prahu. Ta barva testa nam bo prišla prav predvsem pri izdelavi parkljevih oči, gumbov in druge opreme. Ne pozabite niti na rep.

DOBRO JE VEDETI

Vse sestavine, tudi posodo in kuhinjske pripomočke, ki jih bomo uporabili pri pripravi kvašenega testa, pred pripravo ogrejemo na sobno temperaturo. Najbolje, da jih na sobno temperaturo postavimo že noč pred pripravo.

MIKLAVŽEVA VROČA ČOKOLADA

ARHIV
Vroča čokolada

Za 4 skodelice potrebujemo: 150 g čokolade, 2 žlici jedilnega škroba, ščepec cimeta, 8 dl mleka. Priprava: 100 g čokolade naribamo in pomešamo s škrobom ter nekaj žlicami mleka. Preostanek mleka zavremo, dodamo ščepec cimeta in v vrelo mleko zlijemo mešanico. Premešamo in prelijemo v skodelice.

MEDENJAKOVI SRČKI

Arhiv
Medenjaki

Sestavine: 120 g medu, 200 g sladkorja, 4 žlice mleka, 100 g masla, vrečka vaniljevega sladkorja, noževa konica cimeta, 400 g moke, 100 g škroba, 20 g kakava v prahu, 1 vrečka pecilnega praška, 70 g mletih mandljev.

Priprava: V kozici zmešamo toplo mleko, med, sladkor in maslo, da se sestavine dobro spojijo, nato postavimo na hladno. Ohlajeni masi dodamo vaniljev sladkor in cimet. Moko zmešamo s škrobom, kakavom in pecilnim praškom. V mešanico nato primešamo mlete mandlje, dodamo zmes z medom in maslom ter na pomokani površini zgnetemo gladko testo. Testo pokrijemo in pustimo počivati dobro uro. Po eni uri pomokamo delovno površino in testo razvaljamo za prst na debelo. Z različnimi modelčki izrežemo piškote in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo 20 minut. Ohlajene medenjake lahko okrasimo s premazom iz beljaka, čokolade … 

Miklavževa pečena jabolka

Dreamstime
Pečena jabolka

Sestavine: 4 večja jabolka, 4 žličke masla, 2 žlici poljubne marmelade, 1 žlica medu, 3 žlice mletih orehov in mandljev, 1,2 dl sladke smetane in cimet za posip.

Priprava: Jabolka operemo in z žličko izdolbemo peščišče. V večji skledi zmešamo marmelado, med, orehe, mandlje in cimet. S tem nadevom napolnimo jabolčne vdolbine. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pekač dobro namastimo z maslom, vanj zložimo nadevana jabolka in jih pečemo 20 minut. Medtem stepemo smetano. Še vroča jabolka okrasimo s smetano in posujemo s cimetom.

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 279, 4. 12. 2018.