Zanimivosti

Posladek iz starih časov, ki še vedno tekne

Marjana Ogorevc Žgalin, Maja
23. 11. 2018, 16.01
Deli članek:

Pečena jabolka so resda posladek iz starih dobrih časov, a še vedno teknejo.

Revija Maja
Pečena jabolka brez nadeva

80 minut

Sestavine za 6 oseb:
185 ml suhega belega vina
270 g medu
40 g rozin
1 bio pomaranča
¼ žličke cimeta
1 žlica rjavega sladkorja
6 jabolk
40 g mandljev

Preberite tudi: Džem iz ananasa in hrušk za sladkosnede.

Priprava:
1.     Pomaranči nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Mandlje namočimo, odstranimo kožico, popražimo in na grobo zrežemo. Jabolka odrežemo pri vrhu in previdno izrežemo peške.
2.     Vino in med segrevamo v lončku do vretja, potem pa znižamo temperaturo in kuhljamo še 10 minut. Dodamo rozine, odstavimo in počakamo, da se sirup ohladi.
3.     Pečico ogrejemo na 160 stopinj. V posodi zmešamo pomarančni sok, nastrgano lupino, cimet in sladkor.
4.     Vsako jabolko narežemo na šest rezin, a mora sadež še vedno ostati v enem kosu. Rezine namočimo v mešanici s pomarančnim sokom in potem jabolka položimo na pekač.
5.     Rozine odstranimo iz sirupa, jih zmešamo z mandlji in naložimo na sredino vsakega jabolka.
6.     Jabolka pokapljamo s sirupom in preostalim pomarančnim sokom. Pečemo jih 40 minut. Ponudimo s sirom maskarpone.

Objavljeno v reviji Maja št. 23, 9. 11. 2018.