80 minut
Sestavine za 6 oseb:

Reporter.si
Ko voda pokaže moč: Kaj nas brani pred naslednjo naravno katastrofo?
185 ml suhega belega vina
270 g medu
40 g rozin
1 bio pomaranča
¼ žličke cimeta
1 žlica rjavega sladkorja
6 jabolk
40 g mandljev
Preberite tudi: Džem iz ananasa in hrušk za sladkosnede.
Priprava:
1. Pomaranči nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Mandlje namočimo, odstranimo kožico, popražimo in na grobo zrežemo. Jabolka odrežemo pri vrhu in previdno izrežemo peške.
2. Vino in med segrevamo v lončku do vretja, potem pa znižamo temperaturo in kuhljamo še 10 minut. Dodamo rozine, odstavimo in počakamo, da se sirup ohladi.
3. Pečico ogrejemo na 160 stopinj. V posodi zmešamo pomarančni sok, nastrgano lupino, cimet in sladkor.
4. Vsako jabolko narežemo na šest rezin, a mora sadež še vedno ostati v enem kosu. Rezine namočimo v mešanici s pomarančnim sokom in potem jabolka položimo na pekač.
5. Rozine odstranimo iz sirupa, jih zmešamo z mandlji in naložimo na sredino vsakega jabolka.
6. Jabolka pokapljamo s sirupom in preostalim pomarančnim sokom. Pečemo jih 40 minut. Ponudimo s sirom maskarpone.