DEŽEVNIKI NA KOMPOSTU
SESTAVINE: 800 ml mleka, 120 g moke, 180 g sladkorja, 6 jajc, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, 150 g nastrgane čokolade, gumijasti bomboni črvi.
PRIPRAVA: v večjo posodo ubijemo jajca, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, moko in dva decilitra mleka. Zmes z metlico gladko zmešamo, da dobimo tekočo zmes brez grudic. Preostalo mleko zlijemo v kozico in segrejemo skoraj do vrenja, nato kozico odstavimo in vanjo počasi med nenehnim mešanjem vlivamo jajčno mešanico, ki jo med stalnim mešanjem kuhamo na zmernem ognju od 15 do 20 minut, da se zmes zgosti. Zmes prelijemo v skledo in pokrijemo s prozorno folijo, ki jo pritisnemo na površino kreme, da se ne naredi skorja. Počakamo, da se zmes ohladi. Pripravimo skodelice. V kremo z metlico rahlo vmešamo dve tretjini nastrgane čokolade. Kremo enakomerno porazdelimo v lončke. S preostalo čokolado potresemo kremo. Na vrh kreme v vsak lonček položimo po enega črva.
OGNJENI KOKTAJL
SESTAVINE: 1 rdeča pomaranča, 0,5 dl pomarančnega likerja, 2 dl 100-odstotnega pomarančnega soka. PRIPRAVA: rdečo pomarančo prerežemo na pol. Iz obeh polovic iztisnemo sok in ga dodamo v shaker. Vanj dodamo še ledene kocke, pomarančni sok in pomarančni liker. Shaker zapremo in dobro pretresemo. Na plitek krožnik vlijemo malo vode, po drugem pa potrosimo čokolado v prahu. Vsak kozarec za martini najprej pomočimo v vodo, nato še v čokolado v prahu, da dobimo lep čokoladni rob. V kozarca nato previdno nalijemo koktajl in pripravljeno pijačo postrežemo.
Preberite tudi: Klobase z redkvijo v solati. Kliknite TUKAJ!
VRAŽJA JAJČKA
SESTAVINE: 8 jajc, 100 g majoneze, 1 žlica dijonske gorčice, 1 kanček tabaska, sol, poper in 10 oliv.
PRIPRAVA: jajca kuhamo 10 minut, da so trdo kuhana. Ohlajene olupimo in jih na sredi po dolžini prerežemo na pol ter z žličko iz njih previdno vzamemo rumenjake. Te zmešamo z gorčico, majonezo, tabaskom, poprom in soljo. Olive razpolovimo in razkoščičimo. Pol polovičk pustimo, preostale pa narežemo na trakce. Rumenjakovo maso damo v brizgalno vrečko in jo vbrizgamo v jajčne rumenjake. Na vsako jajčno polovico na sredino postavimo eno polovičko olive, okoli katere razporedimo trakce, ki predstavljajo pajkove noge.
KRVAVA JABOLKA
SESTAVINE: 6 lepih in ne preveč velikih jabolk, lesene ali plastične palčke, 3/4 skodelice belega sladkorja, 1/2 skodelice vode, 1/3 skodelice koruznega sirupa in rdeče barvilo za živila. Namig: krvav preliv za jabolka lahko naredite tudi iz malinovega sirupa in sladkorja, ki ju kuhate toliko časa, da postane zmes lepljiva. Dodatek želina ne škodi, saj bo maso naredil bolj lepljivo.
PRIPRAVA: sladkor, vodo in koruzni sirup dobro premešajte. V mešanico položite termometer za hrano in celotno mešanico kuhajte približno 15 minut na zmerni temperaturi, dokler ne zavre (od šest do sedem minut), medtem ves čas mešajte z mešalnikom za hrano. Jabolka najprej dobro operite in jih osušite, nato jim z nožem odstranite peclje in nasadite na kupljena nabodala ali paličice od sladolednih lučk. Vsakega posebej potopite v maso in položite na namaščen papir, da se preliv na njih strdi. Po želji jih lahko nato še dodatno pomočite v malinov preliv za še bolj krvav videz.
ČAROVNIŠKI NAMAZ
SESTAVINE: 2 stroka česna, 300 gramov črnega fižola (se ga namoči in skuha), 2 jedilni žlici tahinija, 3–4 jedilne žlice limetinega (ali limoninega) soka, 1 čajna žlička kumine, 2 jedilni žlici ekoloških konopljinih semen Bioin, 1/8–1/4 čajne žličke popra (po okusu), 3 jedilne žlice nesladkanega sojinega jogurta, 1/2 čajne žličke himalajske soli.
PRIPRAVA: vse sestavine zmešamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Maso naložimo v posodico in vrh poravnamo. S smetano narišemo pajkovo mrežo ali drug ustrezen motiv.
POBEGLE MUMIJE
SESTAVINE: 10 hrenovk, 1 zavitek listnatega testa, sladkorne oči (kupite jih lahko v slaščičarskih trgovinah), 1 rumenjak.
PRIPRAVA: listnato testo razrežemo na en centimeter debele trakove. Trakove ovijemo okoli hrenovk, na eni strani pa pustimo nekaj prostora, kamor bomo nalepili oči. Mumije namažemo z razžvrkljanim jajcem in jih pečemo na 200 stopinjah približno 30 minut, oziroma dokler niso zlato rumeno zapečene. V prostor med testom nalepite še oči, zraven pa postrezite krvavo omako – kečap.
INGVERJEVI DUHCI
SESTAVINE: 250 g moke, 1 žlička pecilnega praška, 1,5 žličke mletega ingverja, 1 ščepec mletega cimeta, 1 ščepec mletega pimenta, 1 ščepec mletega muškatnega oreščka, 1/2 žličke soli, 50 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 100 g zlatega sirupa, 1 žlica mleka.
GLAZURA: 8 g beljaka v prahu, 250 g sladkorja v prahu.
ZA OKRAS: 60 g temne čokolade.
PRIPRAVA: v večjo skledo presejemo moko, pecilni prašek, ingver, cimet, piment, muškatni orešček in sol. Vse skupaj dobro premešamo. V kozici stopimo maslo, zlati sirup in sladkor ter zmes ohladimo. V skledo s suhimi sestavinami dodamo sladkorno zmes in mleko, premešamo in zgnetemo v testo, ki ga postavimo v hladilnik za 30 minut. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvaljamo na debelo treh milimetrov in z nožem izrežemo duhce. Pečemo jih 15 minut, da se lepo zapečejo. Medtem ko se duhci hladijo, pripravimo glazuro. V en deciliter tople vode vmešamo beljak v prahu, nato v beljakovo zmes počasi vmešavamo sladkor v prahu, tako da na koncu dobimo belo glazuro, ki jo nanesemo na ohlajene piškote. Čokolado nadrobimo v kozico in jo na hitro segrejemo, da se stopi. Stopljeno čokolado odstavimo ter z zobotrebcem duhcem narišemo oči in usta.