Zapečenec z makaroni, porom in skušo
Sestavine za 2 osebi:
150 g daljših cevastih makaronov (elicoidali)
2 pora
350 g sirove omake
2 žlički grobozrnate gorčice
1 žlica drobnjaka
110 g konzerviranih skuš
1 žlica nastrganega aromatičnega sira (npr. grojerja)
Preberite tudi: Kuhana govedina s krompirjem za božansko kosilo! Kliknite TUKAJ!
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Por očistimo in narežemo na obročke.
2. Testenine skuhamo v slani vodi in zadnje tri minute dodamo narezan por.
3. Odcedimo in zmešamo s sirovo omako. Dodamo še gorčico in drobnjak ter nazadnje skuše.
4. Mešanico naložimo v pekač, potresemo s sirom in v pečici pečemo 15 minut, da nastane zlatorjava skorjica.
Sirova omaka
Sestavine za 500 ml:
50 g masla
50 g moke
300 ml mleka
175 g nastrganega sira
1 žlička gorčice
Priprava:
Maslo segrejemo v ponvi, dodamo moko in ves čas mešamo. Odstavimo z ognja in prilijemo vroče mleko, dobro premešamo, vrnemo na ogenj in kuhljamo tri minute. Ko zavre, znižamo temperaturo, kuhljamo še minuto, odstavimo. Počakamo, da se mešanica rahlo ohladi, potem pa vmešamo sir, dodamo gorčico in začinimo.