Zanimivosti

Okusi jeseni: jabolčna juha s karijem

M. S., Maja
10. 10. 2018, 16.01
Deli članek:

Privoščimo si vse, kar nam jeseni ponuja narava, ter uživajmo v bogastvu slanih in sladkih jedi – od jabolčne juhe do hruškove pite.

Revija Maja
Juha z jabolki in karijem

Jabolčna juha s karijem

70 minut

Sestavine za 4 osebe:
1 čebula
1 šopek jušne zelenjave
2 žlici olja
1,5 žlice karija v prahu
1 žlička kurkume v prahu
1 žlica moke
2 žlici paradižnikove mezge
1 l čiste zelenjavne juhe
sol, poper
1 lovorov list
4 vejice timijana
1 vejica rožmarina
500 g kislih jabolk
1 žlica limoninega soka
150 g kisle smetane

Preberite tudi: Jabolka v najslajši podobi. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

1. Čebulo olupimo in sesekljamo. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Na vroče olju popražimo čebulo in malce kasneje dodamo vso zelenjavo. V pokriti posodi dušimo 8 minut.

2. Zmešamo žličko karija, kurkumo in moko ter mešanico potresemo po zelenjavi. Dodamo mezgo in med mešanjem pražimo minuto. Zalijemo z vročo juho, solimo, popramo. Zavremo.

3. Lovor, timijan in rožmarin prevežemo s kuhinjsko vrvico, dodamo juhi, posodo pokrijemo in kuhljamo 20 minut.

4. Eno jabolko razpolovimo in polovičko prihranimo. Preostala jabolka olupimo, odstranimo pečke in narežemo na kose. Dodamo juhi in kuhamo 10–15 minut. Odstranimo šopek zelišč.

5. Juho ukašimo, solimo, popramo. Prihranjeno polovičko jabolka naribamo ali na drobno zrežemo in zmešamo z limoninim sokom.

6. Juho napolnimo v krožnike in v vsako odmerimo žlico kisle smetane, nekaj naribanih jabolk in potresemo s karijem v prahu.