Zanimivosti

Jabolčni žele s kutinami

M. S., Maja
10. 10. 2018, 11.01
Deli članek:

V času, ko je sadja res veliko, si naredimo zalogo marmelad do konca leta. S pomočjo želirnega sladkorja se je priprava sladkih shrankov korenito skrajšala in zato si v enem popoldnevu lahko pripravimo celo vrsto namazov za okusne zajtrke.

Revija Maja
Jabolčni žele s kutinami

Jabolčni žele s kutinami

Sestavine za 8 manjših kozarčkov:
1 kg jabolk (očiščenih)
1/2 kg kutin (očiščenih)
1 kg želirnega sladkorja 1 : 1
3 bio limete

Preberite tudi: Jabolka v najslajši podobi. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

1. Jabolka očistimo, odstranimo peške in narežemo na koščke. Kutine obrišemo s krpo, očistimo in narežemo na koščke. Prelijemo jih z litrom vode, segrevamo do vrenja, znižamo temperaturo in kuhljamo pol ure.
2. Precedimo skozi gazo in odmerimo liter tekočine. Ko se sok ohladi, mu primešamo želirni sladkor in na tanke rezine narezane limete.
3. Mešanico spet segrevamo do vrenja, ves čas mešamo, vztrajamo od 4 do 6 minut, potem žele nalijemo v kozarce in jih neprepustno zapremo.

Nasvet:

Koščke jabolk in kutin lahko s cimetom, sladkorjem in maslom pretlačimo v okusno čežano.