Jabolčna čežana
Za 4 osebe
Priprava: 35 minut
Sestavine: 1 kg kislih jabolk (npr. boskop ali elstar), 1 bio limona, 1 cimetova palčka, 4 žlice sladkorja.
Priprava: Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na 2 cm velike koščke. Limono umijemo in z lupilnikom za zelenjavo odrežemo velik kos lupine. Potem iztisnemo sok in z njim pokapljamo jabolka. V lonec stresemo koščke jabolk, pet žlic vode, limonino lupino, cimet, sladkor in dušimo 15 minut, da se sadje zmehča. Odstranimo limonino lupino in cimet, jabolka pa ukašimo v mešalniku. Za posebno aromo lahko dodamo tudi kakšno kapljico eteričnega olja, ki je primerno za uživanje. Priporočamo limonino ali ingverjevo.
Preberite tudi: Malinov kolač s cimetom. Kliknite TUKAJ!
Nasvet
Če je jabolčna čežana preredka, jo lahko zgostimo s škrobom ali vaniljevim pudingom v prahu.
Sladki sendviči s čežano
Za pekač
Priprava: 30 minut
Pečenje: 35 minut
Sestavine: 250 g margarine ali masla, 200 g sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 2 jajci, 500 g moke, 1 pecilni prašek, 1 ščepec soli, 700 g jabolčne čežane, 200 g sladkorja v prahu, 4–6 žlic limoninega soka.
Priprava: Maščobo kremasto stepemo z obema sladkorjema. Med mešanjem dodamo jajci. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, sol, dodamo k mokrih sestavinam in dobro premešamo. Testo razdelimo na dva dela. En del testa razvaljamo na papirju za peko v velikosti pekača in položimo v pekač. Na testo namažemo jabolčno čežano. Drugi del testa prav tako razvaljamo in položimo na čežano. Testo večkrat prebodemo z vilicami in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 35 minut. Ko se kolač ohladi, ga namažemo z limoninim ledom. Tega pripravimo tako, da zmešamo sladkor v prahu in limonin sok. Narežemo na rezine.
Jabolčni čips
Za 2 osebi
Priprava: 15 minut
Pečenje: 120 minut
Sestavine: 2 veliki bio jabolki, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 žlička cimeta.
Priprava: Pečico segrejemo na 100 stopinj. Jabolki umijemo, osušimo in narežemo z olupkom vred na tanke rezine (2 mm). Rezine položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, v eni plasti. V posodici zmešamo sladkor s cimetom in potresemo po jabolčnih rezinah. Pekač vstavimo na srednje vodilo v pečici in pečemo dve uri, da jabolka postanejo suha in hrustljava. Pekač vzamemo iz pečice in počakamo, da se rezine popolnoma ohladijo, preden jih shranimo.
Jabolčni punč
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Sestavine: 1 bio limona, 5 posušenih jabolčnih rezin, 3 nageljnove žbice, 400 ml jabolčnega soka, 50 g belega kandissladkorja, 500 ml vode, 10 žličk črnega čaja, 200 ml marakujinega nektarja.
Priprava: Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in olupimo z lupilnikom za zelenjavo. Skupaj z jabolčnimi rezinami in nageljnovimi žbicami dodamo jabolčnemu soku ter pustimo namakati vsaj eno uro. Potem dodamo beli kandissladkor in segrevamo do vrenja. Zavreti ne sme! Potem precedimo ter odstranimo nageljnove žbice in limono. Čaj prelijemo s pol litra vrele vode in počakamo 2–3 minute. Potem čaj precedimo in zmešamo z vročim jabolčnim sokom in marakujinim nektarjem. Kakšno minuto počakamo in postrežemo.
Kandissladkor je sladkor v velikih prosojnih kristalih. Poleg belega je na voljo rjavi. Oba sta zelo primerna za slajenje vročih pijač.
Jabolčni sirup s timijanom
Za 450 ml sirupa
Priprava: 120 minut + čez noč
Sestavine: 1 bio limona, 500 g kislih jabolk, 2–3 vejice svežega timijana, 250 ml vode, 500 g sladkorja.
Priprava: Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in olupimo z lupilnikom za zelenjavo. Jabolka umijemo in narežemo na koščke. Timijan osmukamo. Jabolka s timijanom in vodo zavremo in kuhljamo 10 minut v odkriti posodi. Odstavimo z ognja in počakamo, da se mešanica ohladi. Potem ji dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se stopi. Posodo pokrijemo in na sobni temperaturi pustimo čez noč. Potem precedimo, sirup zavremo in med mešanjem kuhljamo 3–4 minute. Nalijemo v očiščene steklenice, zapremo in hranimo na hladnem.
Nasvet
Sirup lahko ponudimo z vaniljevim pudingom ali sladoledom.
Jabolčne kremne rezine s smetano
Za pekač dimenzije 30 cm x 15 cm
Priprava: 50 minut
Sestavine: 1 kg jabolk, 1 l vode, 300 g navadnih maslenih piškotov, 2 vaniljeva pudinga, 500 ml sladke smetane, 100 g + 2 žlici sladkorja, ščepec cimeta, 30 ml ruma.
Priprava: Jabolka olupimo in na grobo nastrgamo. Vodo zavremo, ji dodamo cimet, 100 g sladkorja in jabolka. Segrevamo do vretja in kuhamo toliko časa, da se jabolka zmehčajo. Vaniljev puding stresemo v skodelico in ga zmešamo z nekaj vode. Potem to mešanico vmešamo k jabolkom in skuhamo puding po navodilih. Pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko, na dno zložimo plast piškotov ter jih prelijemo z mešanico jabolk in pudinga. Pekač postavimo na hladno. Medtem stepemo sladko smetano ter ji med mešanjem dodamo rum in dve žlici sladkorja. Stepeno smetano namažemo na ohlajen kolač in ga narežemo na rezine.