Zanimivosti

Nadevana jesenska zelenjava

Katja Kmet, Zarja
8. 10. 2018, 11.01
Deli članek:

Jesenski plodovi so pisanih barv in slastnega okusa. Še boljši pa so, kadar jih polnimo z mesnim, sirovim, riževim ali gobovim nadevom, nato pa dušimo v omaki ali spečemo v pečici. Potem preostane le še, da uživamo ob dobri hrani!

Shutterstock
Nadevani paradižniki s slanino in sirom

Nadevani paradižniki s slanino in sirom

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 40 minut

Sestavine: 3 rezine mesnate prešane slanine * 1 strok česna * 3 žlice oljčnega olja * 40 g naribanega parmezana * 2 žlici drobtin * 4 vejice peteršilja * sol * poper * 4 veliki paradižniki.

Priprava: Slanino narežemo na tanke trakce. Česen olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo dve žlici olja in počasi na majhnem ognju pražimo slanino in česen, da postane slanina hrustljava. Odstavimo. Ko se slanina ohladi, ji dodamo drobtine, nariban parmezan in sesekljan peteršilj. Solimo, popramo in premešamo. Paradižnikom odrežemo pokrovčke, notranjost pa izdolbemo z okroglo žličko. Izdolbeno sredico paradižnikov sesekljamo in primešamo sestavinam v ponvi. Začinimo po okusu. S tem nadevom napolnimo izdolbene paradižnike in jih postavimo v namaščen nepregorni model. Pokapljamo jih s preostalim oljem in pokrijemo z odrezanimi pokrovčki. Pekač postavimo v vročo pečico in paradižnike pri 220 stopinjah pečemo 10 minut.

Preberite tudi: Šok na poroki Darje Gajšek. Kliknite TUKAJ!

Nadevana paprika s feto in olivami

Za 3 osebe

Priprava in kuhanje: 50 minut

Sestavine: 110 g riža * 12 majhnih paprik (400 g) * 100 g sira feta * 140 g vložene koruze v zrnju * 1 mlada čebula * 20 g masla * 1 jajce * 100 ml kisle smetane * sol * poper * malo olja za pekač * po želji: olive za okrasitev.

Priprava: Riž skuhamo v osoljeni vodi, odcedimo ga in na cedilu oplaknemo z mrzlo vodo, da se zrnca ne zlepijo. Paprike podolžno prerežemo, očistimo semenja in kožic ter oplaknemo. Dobro jih odcedimo. Mlado čebulo drobno sesekljamo in steklasto popražimo na maslu. Ko se ohladi, jo zmešamo z rižem, odcejeno koruzo in nadrobljenim sirom feta. Zmešamo kislo smetano in stepeno jajce, solimo in popramo. Primešamo riževemu nadevu. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Polovice paprik zložimo v namaščen model. V vsako polovico damo nekaj nadeva. Po želji okrasimo s črnimi olivami. Model postavimo v pečico in pečemo paprike 25 minut. Postrežemo s paradižnikovo omako in kruhom.

Shutterstock
Nadevana paprika s feto in olivami

Jajčevci z italijanskim nadevom

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 40 minut

Sestavine: 2 jajčevca * 2 žlici oljčnega olja in olje za dodatek * 1 velika čebula * 4 stroki česna * 12 češnjevih paradižnikov * 50 g izkoščičenih zelenih oliv * pest bazilike * 125 g mocarele * pest svežih drobtin.

Priprava: Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Jajčevca operemo in podolžno prerežemo, pecelj pustimo. Z ostrim koničastim nožkom zarežemo v razmiku 1 cm od roba v plod. Z žličko izdolbemo sredico jajčevcev, da dobimo čolničke – lupino z 1 cm mesa. Čolničke namažemo z malo olja, solimo in popramo ter naložimo v pekač. Prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo v vroči pečici 20 minut. Izdolbeno sredico jajčevcev sesekljamo in prihranimo. Preostanek olja damo v teflonsko ponev. Dodamo drobno sesekljano čebulo in jo med mešanjem počasi pražimo, da se zmehča. Primešamo sesekljano sredico jajčevcev, premešamo in pražimo, da se prepeče. Dodamo drobno sesekljane stroke česna in na polovice prerezane češnjeve paradižnike ter pražimo še tri minute. Primešamo olive, sesekljane liste bazilike, na koščke natrgano (ali na grobo naribano) mocarelo ter po okusu začinimo. Ko so polovice jajčevcev pečene in mehke, jih vzamemo iz pečice. Temperaturo pečice znižamo na 200 stopinj. Polovice jajčevcev napolnimo z nadevom, potresemo z drobtinami in pokapljamo z malo olja. Pečemo jih še od 15 do 20 minut, da se sir razleze, drobtine pa zapečejo. Postrežemo s solato.

Shutterstock
Jajčevci z italijanskim nadevom

Polnjene paprike na sredozemski način

Za 2 osebi

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 2 rdeči papriki (približno 220 g) * 1,5 žlice oljčnega olja in še malo olja za dodatek * 240 mletega puranjega mesa * pol čebule * 1 strok česna * 1 žlička mletega kumina * od 3 do 4 na lističe narezani šampinjoni * 400 g paradižnikovih koščkov (iz konzerve) * 1 žlica paradižnikove mezge * 1 kocka za perutninsko juho * svež origano * 60 g naribane mocarele * 150 g blitve ali špinače.

Priprava: Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Papriki podolžno prerežemo, pecelj naj ostane, odstranimo pa semena in notranje kožice. Polovice paprik natremo z malo olja, solimo jih in popramo, damo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in 15 minut pečemo v pečici. Medtem segrejemo v veliki ponvi žlico olja. Dodamo mleto meso in ga na srednje močnem ognju med mešanjem pražimo od dve do tri minute. Meso naj bo fino nadrobljeno, večje grude stremo s kuhalnico. Prepraženo meso preložimo v skledo. Ponev obrišemo s papirnato brisačo, v njej segrejemo preostalo olje. Dodamo na drobno sesekljano čebulo in strt česen. Mešamo in pražimo od dve do tri minute, nato dodamo mleti kumin in narezane šampinjone ter pražimo še od dve do tri minute. V ponev vrnemo mleto meso, dodamo paradižnikove koščke in paradižnikovo mezgo. Primešamo nadrobljeno jušno kocko in kuhamo od tri do štiri minute. Začinimo z origanom. Popečene polovice paprik vzamemo iz pečice. Napolnimo jih z nadevom iz mletega mesa – v paprike naložimo čim več mesa. Nič za to, če ga nekaj pade čez rob, v pečici se bo hrustljavo zapeklo. Na vrh potresemo nariban sir. Postavimo za od 10 do 15 minut v pečico, da se sir rahlo obarva in zapeče. Paprike previdno preložimo na krožnika, obložimo pa jih z na pari kuhano zelenjavo – z blitvo, špinačo ali brokolijem.

Shutterstock
Španske polnjene paprike

Španske polnjene paprike

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 60 minut

Sestavine: 4 rdeče paprike * 150 g češnjevih paradižnikov * 1 čabata * 3 stroki česna * 140 španske klobase chorizo * 4 žlice balzamičnega kisa * 4 žlice oljčnega olja * ščep sladkorja * peteršilj.

Priprava: Paprike podolžno prerežemo skozi pecelj. Seme in notranje kožice odstranimo. Paprike zložimo drugo poleg druge v pekač s prerezano stranjo navzgor. Paradižnike prerežemo, česnove stroke narežemo na tanke rezine, kruh na 2,5 cm velike kocke, klobaso na debela kolesca. V paprike naložimo mešanico teh sestavin. Pokapljamo s kisom, nato z oljem ter začinimo s soljo, sladkorjem in z mletim poprom. Pekač pokrijemo in postavimo v pečico za 30 minut, toliko, da se paprike zmehčajo in nekoliko sesedejo. Odstranimo pokrov in pustimo pekač v pečici še 30 minut. Paprike naj se malo ohladijo, nato jih potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo s hrustljavim kruhom, s katerim pomažemo omako.

S polento polnjeni šampinjoni

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 1 ura

Sestavine: 16 (ali več, odvisno od velikosti klobukov) velikih šampinjonov * maščoba za pekač * 2 šalotki * 30 g masla * 3 žlice sesekljanih dišavnih zelišč (žajbelj, rožmarin, bazilika, origano) * 400 ml zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 100 g zdroba za polento (hitra priprava) * 75 g sladke smetane * sol * poper * 30 g parmezana.

Priprava: Očistimo gobe, bete odstranimo, sesekljamo in brez maščobe prepražimo v teflonski ponvi. Popražene sesekljane gobje bete damo v namaščen pekač. Šalotki olupimo in drobno sesekljamo. Počasi jih steklasto prepražimo na maslu, dodamo tudi sesekljano mešanico dišavnih zelišč. Zalijemo z juho in pustimo, da zavre. V zavretek vsujemo zdrob za polento, pri tem pa ves čas mešamo z metlico. Na šibkem ognju in med občasnim mešanjem kuhamo polento pet minut. Odstavimo in jo pustimo, da v pokriti kozici počiva deset minut. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V polento zamešamo sladko smetano, solimo in popramo. Klobuke šampinjonov solimo in popramo. Napolnimo jih z zeliščno smetanovo polento ter posadimo na plast popraženih gobjih betov v pekaču. Potresemo z naribanim parmezanom in postavimo za 20 minut v vročo pečico, da se gobe in polenta zapečejo.

Shutterstock
Nadevani krompir s porom in šunko

Nadevani krompir s porom in šunko

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 1 ura 10 minut

Sestavine: 2 pora * 100 g šunke * 4 veliki krompirji * 150 g sirčka z zelišči * 1 strok česna * 1 jajce * 80 g naribanega parmezana * 4 žlice sesekljanega peteršilja.

Priprava: Krompir operemo in skrtačimo, obrišemo ga do suhega, prepikamo z vilicami, namažemo z oljem ter natremo z mešanico soli in popra. Gomolje postavimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in damo v vročo pečico (200 stopinj). Pečemo jih približno 1 uro (ali 1 uro 20 minut), da so mehki. Pustimo, da se nekoliko ohladijo. Medtem očistimo por in uporabimo samo bele in svetlozelene dele. Na drobno jih narežemo in pražimo v ponvi na žlici masla, da se por zmehča. Dodamo tudi na kockice narezano šunko, strt česnov strok, zeliščni sirček in stepeno jajce. Pikantno začinimo. Nekoliko ohlajene krompirje vodoravno prerežemo. Z žličko izdolbemo sredico in jo sesekljamo ter primešamo nadevu. Z nadevom napolnimo izdolbene krompirjeve polovice. Zložimo jih v pekač in postavimo v pečico. Pri 220 stopinjah pečemo krompirjeve polovice 10 do 15 minut, da se sir razleze, nadev prepeče, lupina krompirja pa je hrustljava. Nadevane krompirje postrežemo vroče iz pečice, zraven se prilega mešana zelena solata s paradižniki.

Shutterstock
Pečena buča z mesnim nadevom

Pečena buča z mesnim nadevom

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Pečenje: 1 ura 10 minut

Sestavine: buča hokaido (1,2 kg) * 100 g belega kruha brez skorje * 250 ml sladke smetane * 1 čebula * 1 strok česna * 6 vejic peteršilja * 60 g sira gavda * 1 žlica oljčnega olja * 2 žlički posušenih dišavnih zelišč (italijanska mešanica) *500 g mešanega mletega mesa * sol * poper * 400 g paradižnikov pelatov (konzerva) *sladkor.

Priprava: Buči odrežemo pokrov ali pa jo podolžno prerežemo na polovico. Z žlico izdolbemo semena in vlaknati del. Na spodnji strani odrežemo tanko plast lupine, da bo buča ravno stala v pekaču. Kruh namočimo v smetano, da se napije. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Sesekljamo tudi peteršilj. Sir naribamo. V ponvi segrejemo oljčno olje ter med mešanjem steklasto popražimo čebulo in česen. Primešamo eno žličko dišavnih zelišč in polovico sesekljanega peteršilja. Kruhovo sredico iztisnemo in nadrobimo, smetano od namakanja pa prihranimo. V skledi zmešamo mleto meso, namočeni nadrobljeni kruh in čebulo z dišavnimi zelišči. Solimo, popramo in dodamo polovico naribanega sira. Paradižnike, prihranjeno smetano in 100 ml vode pristavimo. Ko omaka zavre, jo gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Primešamo ji preostanek posušenih dišavnih zeli ter začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. V izdolbeno bučo (še bolje v obe bučni polovici) naložimo mesni nadev. Bučo (polovici) postavimo v primerno velik model za narastke. Če pečemo celo bučo, priložimo v model tudi odrezani pokrov. Prilijemo paradižnikovo omako. Model postavimo v vročo pečico in pečemo bučo na spodnji tretjini pečice 30 minut (ventilacijska pečica ni primerna). Potem jo pokrijemo s kosom aluminijeve folije in pečemo še 30 minut. Odstranimo folijo, bučo pa potresemo s preostalim sirom in pečemo še 10 minut. Potresemo s preostalim sesekljanim peteršiljem in postrežemo. Za prilogo se prilega maslen krompir v kosih.

Nasvet: Ker se lupina buče hokaido med pečenjem zmehča, lahko bučo pri mizi razkosamo in razdelimo na krožnike. Če je buča manjša in nam ostane nekaj nadeva, oblikujemo iz njega polpete, ki jih spečemo posebej ter postrežemo skupaj z bučo.

Shutterstock
Ohrovtovi zvitki z gobovim nadevom

Ohrovtovi zvitki z gobovim nadevom

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 90 minut

Sestavine: 12 velikih ohrovtovih listov * sol * 200 g riža za rižote * 300 g šampinjonov * 1 liter zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * ščep suhih jurčkov * 4 žlice olja * 3 žlice sesekljanega peteršilja * kajenski poper ali ščepec čilijevih kosmičev * 150 ml belega vina.

Priprava: V osoljenem kropu kuhamo ohrovtove liste tri minute. Odcedimo jih, oplaknemo z mrzlo vodo, znova odcedimo in popivnamo do suhega. Debele žile listov izrežemo. V 600 ml juhe damo na drobno sesekljane (ali zmlete) suhe jurčke in pristavimo, da zavre. V juho vsujemo riž in ga v pokriti kozici kuhamo na šibkem ognju 15 minut. Medtem očistimo šampinjone. Na polovico prerežemo 200 g šampinjonov in jih v kozici za pripravo dušenih jedi popražimo na dveh žlicah olja, da zlato porjavijo. Solimo jih in jih skupaj s sesekljanim peteršiljem in čilijevimi kosmiči zamešamo med kuhan riž. Preostale šampinjone drobno sesekljamo. Na vsak ohrovtov list damo od dve do tri žlice riža z gobami. List od strani zapognemo čez nadev, nato pa zvijemo čvrst zvitek (kot kadar delamo sarme). Zvitke povežemo z bombažno kuhinjsko nitko. Po porcijah jih v kozici za dušenje zlato opečemo na eni žlici olja. Poberemo jih iz kozice. Na maščobi v kozici popražimo sesekljane gobe, da zlato porjavijo. Zalijemo jih z vinom in kuhamo, da omaka na polovico povre. V omako položimo zvitke, prilijemo 400 ml vroče juhe, nato pa v pokriti kozici dušimo jed 20 minut. Zvitke vzamemo iz kozice, omako pa gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Zvitke postrežemo z omako.