Zanimivosti

Okusne in lahke jedi na hitro: topinambur v kuhinji

Sonja Grizila, Zarja
1. 10. 2018, 11.01
Deli članek:

Slasten je, jemo lahko tudi surovega (tako ohrani vse svoje zdravilne lastnosti) in je primeren tudi za diabetike in hujšajoče. Olupljenega namočimo v okisano vodo, da ne potemni. Ne smemo ga razkuhati, naj bo še čvrst na ugriz. Za štiri.

Pixabay
Pripravite okusne in lahke jedi na hitro

Solata

Topinambur na tanko olupimo in potopimo v hladno vodo, okisano z limoninim sokom, kjer naj ostane, dokler ga ne potrebujemo. Tik pred zdajci ga zrežemo na tanke rezine, solimo, popramo, pokapamo z oljčnim oljem in limoninim sokom ter ponudimo za malico, predjed ali kot dodatek k narezku.

Preberite tudi: Čebulna pogača namesto pice. Kliknite TUKAJ!

Z jabolkom in orehi

Potrebujemo 30 dag topinamburja, 2 jabolki, pest orehov, 2 žlici rozin, olje in sok ene limone.

Topinambur in jabolki olupimo ter na grobo nastrgamo, dodamo grobo zrezane orehe in rozine, ki smo jih pol ure namakali v vodi. Solimo, dodamo dve žlici oljčnega olja in limonin sok. Dobro premešamo in pustimo pol ure stati, preden ponudimo.

Na maslu

Topinambur olupimo in odložimo v okisano vodo. Zrežemo ga na polcentimeterske kolobarje in stresemo v posodo z razpuščenim maslom. Solimo in počasi dušimo petnajst minut, previdno mešamo, da ne razpade. Odlična priloga, za vegetarijance pa glavna jed.

V pečici

Olupljen topinambur solimo, stresemo v pekač, dodamo oljčno olje in žlico masla, dobro premešamo in potisnemo v vročo pečico (180 stopinj). Pečen je v pol ure.

S smetano

Potrebujemo 3 šalotke, 60 dag topinamburja, 2 dl sladke smetane, olje in začimbe.

Topinambur olupimo in damo v okisano vodo, da ne potemni. Šalotko na drobno sesekljamo ter prepražimo na žlici oljčnega olja in žlici masla, vmes prilivamo vodo, da čebula razpade. Dodamo na polcentimetrske rezine zrezan topinambur, dl vode, žličko začimbnega posipa, vejico timijana, sol in poper ter kuhamo pet minut. Nato prilijemo smetano in kuhamo še pet minut. Potresemo s sesekljanim drobnjakom in ponudimo.

V zelenjavni juhi

Potrebujemo pol kg mešane zelenjave (korenje, grah, cvetačo, buške, paprika …), jušno kocko, 5 dag topinamburja, olje in začimbe.

Zelenjavo zrežemo na koščke, jo na rahlo popražimo na dveh žlicah olja in prilijemo liter vode, dodamo jušno kocko ter kuhamo petnajst minut. Potem dodamo olupljen in na grobo nastrgan topinambur, ki juho zgosti, ter kuhamo še deset minut.

Estrada

Goran Dragić in Greice Murphy zelo rada obiskujeta restavracijo diVino
Aktual in Goran Dragić

Ali Goran Dragič in Aktual »kuhata« novo zgodbo?

raiven
Na operacijski mizi

Raiven se je ustrašila za svoje življenje

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

Zanimivosti

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?