Zanimivosti

Okusne in lahke jedi na hitro: topinambur v kuhinji

Sonja Grizila, Zarja
1. 10. 2018, 11.01
Deli članek:

Slasten je, jemo lahko tudi surovega (tako ohrani vse svoje zdravilne lastnosti) in je primeren tudi za diabetike in hujšajoče. Olupljenega namočimo v okisano vodo, da ne potemni. Ne smemo ga razkuhati, naj bo še čvrst na ugriz. Za štiri.

Pixabay
Pripravite okusne in lahke jedi na hitro

Solata

Topinambur na tanko olupimo in potopimo v hladno vodo, okisano z limoninim sokom, kjer naj ostane, dokler ga ne potrebujemo. Tik pred zdajci ga zrežemo na tanke rezine, solimo, popramo, pokapamo z oljčnim oljem in limoninim sokom ter ponudimo za malico, predjed ali kot dodatek k narezku.

Preberite tudi: Čebulna pogača namesto pice. Kliknite TUKAJ!

Z jabolkom in orehi

Potrebujemo 30 dag topinamburja, 2 jabolki, pest orehov, 2 žlici rozin, olje in sok ene limone.

Topinambur in jabolki olupimo ter na grobo nastrgamo, dodamo grobo zrezane orehe in rozine, ki smo jih pol ure namakali v vodi. Solimo, dodamo dve žlici oljčnega olja in limonin sok. Dobro premešamo in pustimo pol ure stati, preden ponudimo.

Na maslu

Topinambur olupimo in odložimo v okisano vodo. Zrežemo ga na polcentimeterske kolobarje in stresemo v posodo z razpuščenim maslom. Solimo in počasi dušimo petnajst minut, previdno mešamo, da ne razpade. Odlična priloga, za vegetarijance pa glavna jed.

V pečici

Olupljen topinambur solimo, stresemo v pekač, dodamo oljčno olje in žlico masla, dobro premešamo in potisnemo v vročo pečico (180 stopinj). Pečen je v pol ure.

S smetano

Potrebujemo 3 šalotke, 60 dag topinamburja, 2 dl sladke smetane, olje in začimbe.

Topinambur olupimo in damo v okisano vodo, da ne potemni. Šalotko na drobno sesekljamo ter prepražimo na žlici oljčnega olja in žlici masla, vmes prilivamo vodo, da čebula razpade. Dodamo na polcentimetrske rezine zrezan topinambur, dl vode, žličko začimbnega posipa, vejico timijana, sol in poper ter kuhamo pet minut. Nato prilijemo smetano in kuhamo še pet minut. Potresemo s sesekljanim drobnjakom in ponudimo.

V zelenjavni juhi

Potrebujemo pol kg mešane zelenjave (korenje, grah, cvetačo, buške, paprika …), jušno kocko, 5 dag topinamburja, olje in začimbe.

Zelenjavo zrežemo na koščke, jo na rahlo popražimo na dveh žlicah olja in prilijemo liter vode, dodamo jušno kocko ter kuhamo petnajst minut. Potem dodamo olupljen in na grobo nastrgan topinambur, ki juho zgosti, ter kuhamo še deset minut.