Zanimivosti

Poletno sladkanje z malinami

M. S., Bodi zdrava
18. 7. 2018, 16.01
Deli članek:

Maline so drobne, krhke, kisle, a ravno prav sladke za najboljše poletne sladice.

Bodi zdrava

Lahko jih zamrznemo v sladoled, jih pretlačimo v kremo in z njimi okrasimo torto, potopimo v kolačke in zapečemo v pečici. Brez njih si poletja preprosto ne predstavljamo!

Sirov kolač z malinami

Sestavine za 16 kosov:

200 gramov maslenih piškotov
100 gramov masla
1 jajce
40 gramov škroba
200 gramov + 3 žlice sladkorja
600 gramov svežega sira
200 gramov puste skute
150 gramov sladke smetane
5 žličk limonovega soka
250 gramov kisle smetane
1 vaniljev sladkor
50 gramov kokosovih ostružkov
325 gramov malin

Priprava:

Piškote zdrobimo v drobtine in jih zmešamo s stopljenim maslom. Dno okroglega pekača s snemljivim obodom namažemo z maščobo in vanj stresemo piškotne drobtine. Rahlo pritisnemo in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 5–8 minut.

Zmešamo jajce, škrob, 200 gramov sladkorja, mladi sir in skuto. Smetano in 4 žličke limonovega soka vmešamo z električnimi metlicami v jajčno zmes. Nadev zlijemo na ohlajeno piškotno dno in za 55 minut postavimo v pečico.

Zmešamo kislo smetano, 2 žlici sladkorja, vaniljev sladkor in žličko limonovega soka. Pet minut pred koncem peke zlijemo po torti.

Torto vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi, in odstranimo rob. Najbolje, da jo čez noč postavimo na hladno.

Kokosove ostružke popražimo v ponvi brez maščobe. 125 gramov malin ukašimo z žlico sladkorja in precedimo. Polijemo po torti. Na vrh razporedimo preostale maline in potresemo s kokosom.

Preberite tudi: To so odlični recepti za hitro sadno ohladitev! Kliknite TUKAJ!

Bodi zdrava

Zapečenec z mandlji

Sestavine za 4 osebe:

4 jajca
150 gramov rjavega sladkorja
1 žlica moke
2 žlici mletih mandljev
142 mililitrov sladke smetane
200 gramov malin

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Jajca in sladkor stepamo 5 minut, vmešamo moko in mandlje.
Posebej stepemo sladko smetano in jo dodamo jajčni zmesi.
Testo vlijemo v štiri modele (po 250 ml prostornine) in potresemo z malinami.
Pečemo 15–18 minut in postrežemo še toplo sladico z dodano kepico sladoleda.

Bodi zdrava

Maline v želeju

Sestavine za 4 osebe:

5 lističev želatine
400 mililitrov vina rosé
100 gramov sladkorja
200 gramov malin
ščep posušenih cvetov sivke

Priprava:

Želatino namočimo v mrzlo vodo.

Vino in sladkor počasi segrevamo, vmes mešamo, a ne dovolimo, da zavre. Vmešamo posušene cvetove sivke.

Želatino ožamemo in ji dodamo toplo vino ter ves čas mešamo, da se lističi stopijo. Odstavimo in počakamo, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo.

Maline stresemo v štiri kozarce in prelijemo z vinskim želejem. Čez noč postavimo v hladilnik.

Bodi zdrava

Domača zmrzlina

Sestavine za 4 osebe:

125 gramov svežih malin
300 gramov grškega jogurta
300 gramov zamrznjenih malin
80 gramov rjavega sladkorja
400 mililitrov dobro ohlajene penine

Priprava:

Jogurt, sladkor in zamrznjene maline ukašimo. Maso napolnimo v skodelice in jih za nekaj časa postavimo v zamrzovalnik.

Dodamo sveže maline, prilijemo penino in takoj ponudimo.