Zanimivosti

To so odlični recepti za hitro sadno ohladitev!

K. K., Zarja
16. 7. 2018, 16.01
Deli članek:

Kupiti je mogoče veliko najrazličnejših okusov sladoleda, a še vedno so najokusnejši tisti, ki jih doma pripravimo iz svežega sadja. Za to ne potrebujemo strojčka za sladoled, temveč le zrelo in sladko sadje.

Revija Zarja

Sladoled iz dinje 

Za 6 porcij

Priprava: 30 minut in zamrzovanje

Kuhanje: 5 minut 

Sestavine: 300 ml sladke smetane * 175 g sladkorja v prahu * 500 g na koščke narezane zrele dinje * sok 1 limone * dinjine rezine in sveže maline za okrasitev. 

Priprava: V kozico damo smetano in sladkor. Pristavimo, da zavre in se sladkor razpusti. Odstavimo. Olupljeno, očiščeno semen in na koščke narezano dinjo damo v sekljalnik, dodamo limonin sok in zmeljemo v gladko kašo. Prilijemo prevreto smetano in ponovno vklopimo sekljalnik, da se vse premeša. Zmes zlijemo v strojček za sladoled in ga vklopimo. Ko je zmes zgoščena in napol zmrzla, jo preložimo v posodo, primerno za zamrzovanje, in postavimo v zamrzovalnik. Sladoled postrežemo na krožnikih skupaj s krhlji zrele dinje, po želji ga okrasimo s svežimi malinami.

Shutterstock

Progasti malinov sladoled 

Za 12 porcij

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 200 g malin in maline za okrasitev * 225 g sladkorja v prahu * 2 jajci in 4 rumenjaki * 600 ml sladke smetane * korneti * čokoladne mrvice. 

Priprava: V kozico damo maline in 2 žlici sladkorja v prahu. Pristavimo in kuhamo na zmernem ognju, da se sladkor razpusti. Kuhamo še 5 minut, da se sadna kaša zgosti. Potem jo pretlačimo skozi gosto cedilo v skledo. Semena, ki ostanejo na cedilu, zavržemo. V skledo z okroglim dnom damo rumenjake, jajci in preostali sladkor. Stepamo z električnim ročnim mešalnikom, da dobimo spenjeno zmes. Skledo postavimo nad kozico, v kateri počasi vre voda. Pazimo, da se dno sklede ne dotika vode v kozici. Stepamo z mešalnikom od 3 do 4 minute, da dobimo gosto in bledo kremno zmes. Odstavimo skledo in stepamo še toliko časa, da se krema ohladi. V drugi skledi stepemo smetano. Ko je čvrsta, jo primešamo ohlajeni jajčni kremi. Zmes damo v plitvo kovinsko posodo ali skledo, ki jo lahko postavimo v zamrzovalnik. V tankem curku prelivamo kremo s pretlačenimi malinami in le toliko pomešamo z vilicami, da nastane progast vzorec. Posodo prekrijemo s prilegajočo se prozorno folijo in postavimo za najmanj 6 ur v zamrzovalnik. Iz sladoleda oblikujemo kepice in jih postrežemo v skodelicah, okrašenih s svežimi malinami, ali pa kepice naložimo v kornete in potresemo s čokoladnimi mrvicami.

Preberite tudi: Osvežujoče in hladno: jogurtova kupa z marelicami. Kliknite TUKAJ!

Hitri sladoled iz banan 

Za 4 porcije

Priprava: 5 minut in zamrzovanje 

Sestavine: 4 zrele banane * 4 žlice mandljevega mleka* 1 žlička sladkorja v prahu * vaniljev sladkor * gotovi čokoladni preliv.

Priprava: Tri banane olupimo in narežemo na koščke. Zložimo jih na pladenj, prekrijemo s prilegajočo se prozorno folijo in postavimo za približno 1 uro v zamrzovalnik. Koščki naj bodo zamrznjeni, a ne pretrdi. Malo preden želimo postreči s sladoledom, damo zamrznjene koščke banan v močan sekljalnik/mešalnik. Sesekljamo jih v gladko kašo, pri tem pa prilijemo toliko mleka, da je kaša kremasta. Po okusu sladkamo z vaniljevim sladkorjem in sladkorjem v prahu. Sladoled postrežemo takoj, ko je pripravljen. Naložimo ga v kozarce, potresemo s prepraženimi mandlji, okrasimo s kolesci preostale banane in prelijemo s čokoladnim prelivom.

Revija Zarja

Jagodov sladoled z maskarponejem 

Za 1 liter

Priprava: 30 minut in zamrzovanje

Sestavine: 400 g zrelih jagod * 250 g maskarponeja * 200 g kondenziranega mleka * sveže jagode in stepena sladka smetana za okrasitev.

Priprava: Jagodam odstranimo peclje, damo jih na cedilo in jih na hitro oplaknemo pod tekočo vodo. Dobro jih odcedimo in na grobo narežemo. Damo jih v široko plitvo skledo in jih s tlačilko za krompir zmečkamo v kolikor mogoče gladko kašo. Kašo preložimo v globljo mešalno skledo. Dodamo maskarpone in pretlačimo s tlačilko, da se jagode in sir povežejo. Nič hudega, če je zmes malo grudičasta. Prilijemo kondenzirano mleko in premešamo – nič za to, če je zmes neenakomerno progasta. Zmes naložimo v plitev plastičen ali kovinski model ter postavimo v zamrzovalnik. Najbolje, da zmes zamrzuje čez noč, čeprav zadostuje tudi približno 6 ur. Sladoled zajemamo z žličko, da dobimo kepice. Naložimo jih v kozarce ali skodelice ter okrasimo s sveže narezanimi jagodami in kupčkom stepene sladke smetane.

Revija Zarja