Zaalouk s hrustljavim sirom za žar
Sestavine za 4 osebe:
3 veliki jajčevci
5 žlic olivnega olja
4 stroki česna
4 paradižniki
2 žlici paradižnikove kaše
2 žlički mlete kumine
2 žlički mlete paprike
½ žličke čilija v prahu
1 lovorov list
¼ limone
1 šopek peteršilja
300 g sira za žar
Priprava:
1. Jajčevce večkrat prebodemo z vilicami po vsej površini. Potem jih položimo na direkten ogenj in pečemo 3 do 4 minute. Vmes večkrat obrnemo. Odložimo, da se jajčevci ohladijo. Potem zlahka odstranimo zažgano kožo. Odrežemo še oba skrajna dela in meso na drobno sesekljamo.
2. V ponvi segrejemo tri žlice olja in na njem popražimo olupljen in sesekljan česen. Dodamo na koščke zrezan paradižnik, kašo, kumino, mleto papriko, čili, lovorov list, sol.
3. Zalijemo s 100 ml vode, dobro premešamo in zavremo. Posodo pokrijemo in kuhljamo od 10 do 12 minut. Občasno premešamo.
4. V omako dodamo še jajčevce in začinimo. Kuhljamo še od 10 do 12 minut, vmes večkrat premešamo. Ko se omaka zgosti, dodamo limonin sok in sesekljan peteršilj.
5. Na preostalih dveh žlicah olja popečemo sir za žar. Položimo ga na zaalouk, pokapljamo z olivnim oljem in ponudimo s sveže pečenim kruhom.
Ste vedeli?
Zaalouk je maroška specialiteta, ki jo postrežejo kot pomako, s sveže pečenim ploščatim kruhom.