Piščanec s česnom in zelišči na žaru
Osebe: 4
Pečenje: 40 minut
Sestavine:
900 g mladega piščanca
75 g zmehčanega masla
2 stroka zmečkanega česna
4 žlice sesekljanih svežih zelišč
4 žlice olivnega olja
2 žlici limoninega soka
1 žlička soli
1 ščepec popra
Priprava:
1. Piščanca na hrbtni strani prerežemo, odpremo in dobro sploščimo. V skodelici zmešamo zmehčano maslo, zmečkan česen in dve žlici zelišč.
2. Piščancu privzdignemo kožo na prsih in podnjo natlačimo zeliščno maslo. Peruti in bedra vsakega pritisnemo ob trup in učvrstimo z dvema kovinskima nabodaloma.
3. Posebej zmešamo olje, limonin sok, dve žlici zelišč, sol in poper. Piščančka damo na rešetko ogretega žara s prerezano stranjo obrnjeno navzdol in pečemo 25 minut. Ko je na spodnji strani pečen, ga obrnemo in pečemo še 15 minut. Med pečenjem ves čas mažemo z oljno mešanico.
Solata iz stročjega fižola in gobami šitake
Osebe: 4
Priprava: 30 minut
Sestavine:
3 žlice olivnega olja
250 g mladega zelenega stročjega fižola
6 mehkejših listov kitajskega zelja
4 mlade čebulice
100 g gob šitake
1 strok česna (po želji)
1 ščepec soli
1 ščepec popra
1 žlička čilijevega olja (po želji)
3 žlice belega balzamičnega kisa (lahko tudi jabolčnega)
Priprava:
1. Fižol očistimo, če je dolg, stroke prerežemo. Čebulico narežemo na koleščke, ohrovtovim listom izrežemo odebeljene žile, nato jih narežemo na trakove. Gobe narežemo na lističe.
2. V voku segrejemo olje, dodamo fižol, mešamo in pražimo nekaj minut, da se fižol zmehča. Nato dodamo čebulico, ohrovt in gobe, solimo in popramo ter naprej mešamo in pražimo, da se vsa zelenjava zmehča. Vmes prilijemo nekaj žlic vode.
3. Nazadnje poškropimo s kisom, premešamo in odstavimo. Solato preložimo v skledo, jo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo vsaj 30 minut, da se okusi prepojijo.