Slanina s paradižnikovo omako
Potrebujemo pol litra pripravljene paradižnikove omake, 10 dag mesnate slanine, olje in začimbe.
Omako zavremo, ji dodamo pol kozarčka vode, žličko začimbnega posipa, malo soli, če ni slana, žličko sladkorja ter za dobro žlico osmukanih vejic majarona in timijana. Vremo pet minut, medtem pa zrežemo slanino na ozke trakove in jo na žlici olja hrustljavo popečemo. Stresemo v omako in prelijemo prek testenin.
S kozicami
Potrebujemo 3 dl paradižnikove omake, 2 žlici sesekljane čebule, 8 strokov sesekljanega česna, 3 žlice sesekljanega peteršilja, 25 dag kuhanih kozic, dl suhega belega vina, olje in začimbe.
Čebulo in pol česna prepražimo na dveh žlicah oljčnega olja, da oboje postekleni, dodamo pol peteršilja in dušimo pet minut. Potem prilijemo paradižnikovo omako, solimo in popramo ter kuhamo deset minut. Dodamo kozice, preostali peteršilj in česen ter kuhamo še od dve do tri minute.
Zelene testenine
Potrebujemo 4 dag pistacij, šopek bazilike, 4 stroke česna, dober dl oljčnega olja, 8 dag naribanega parmezana in začimbe.
Omaka za testenine nastane v mešalniku – vse sestavine z oljem vred zmeljemo, parmezan dodamo na koncu, solimo in popramo. Omako primešamo vročim testeninam, dodamo že dve žlici kropa (voda od testenin), da bo omaka bolj tekoča.
Z gorgonzolo
Najhitrejša in tudi zelo okusna omaka, ki je narejena prej, kot so kuhane testenine: v ponev damo 5 žlic mleka, 15 dag gorgonzole in 5 sesekljanih žajbljevih listov (če imate seveda ta okus radi). Na malem ognju mešamo, da se sir stopi, in ga primešamo testeninam. Lahko pa jed še potresemo z ocvrto mlado čebulo.
S tartufato
Tudi ta omaka sodi med hitre – zavremo 3 dl sladke smetane, dodamo žlico masla in dve žlici tartufate oziroma najmanjši kozarček, ki se dobi, solimo in popramo ter kuhamo 2 minuti. Prelijemo prek testenin.
Nasvet: Če testenine ostanejo, jih damo v manjši pekač, potresemo s sirom in zapečemo v pečici. Če jih je malo, jih stresemo v zelenjavno juho ali primešamo fižolovi omaki.