Zanimivosti

Pečemo: vroči paradižniki

M.S., Dom2
21. 6. 2018, 11.01
Deli članek:

Paradižniki so najboljši z domačega vrta – s soncem obsijani, polni soka in bogatega okusa. Radi jih imamo pripravljene na vse načine, še posebej slastni pa so zapečeni v piti, fokači in lazanji.

Dom2

Paradižnikova pita

Sestavine za 4 osebe:
Za testo:
180 g moke
20 g nastrganega parmezana
nekaj vejic timijana
100 g hladnega masla
morska sol
poper
1 jajce 

Za nadev:
8–10 paradižnikov (vrste roma)
morska sol
3 žličke sladkorja
30 g masla
nekaj vejic timijana
poper 

Priprava:
Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Za nadev paradižnike umijemo in po dolgem razpolovimo. Z žličko odstranimo semena in notranjost rahlo solimo. Z odrezano stranjo spodaj jih položimo na rešetko.

Za testo v skledi zmešamo moko, parmezan, osmukan timijan, ščep soli in poper. Dodamo na koščke narezano maslo in vse zgnetemo s prsti v drobljivo testo.

Jajce razžvrkljamo, dodamo testu in zgnetemo v gladko kepo. Razvaljamo ga med dvema plastema prozorne folije v velikosti okroglega pekača s premerom 30 cm, večkrat prebodemo z vilicami in odložimo na hladno.

Za nadev v ponvi karameliziramo sladkor in dodamo maslo. Polovičke paradižnikov popivnamo s papirnato kuhinjsko brisačo in jih položimo v vročo ponev, da se zapečejo.

Dodamo osmukan timijan.

Testo položimo v pekač, obložimo s paradižnikom in pečemo pol ure. 

Dom

Fokača s paradižnikom

Sestavine za 4 osebe:
Za testo:
1 kocka kvasa
100 ml olivnega olja
3 žlice medu
1 kg moke
3 žličke soli
grobo mleta morska sol 

Za nadev:
24 češnjevih paradižnikov
4 vejice bazilike
6 žlic olivnega olja
poper
grobo mleta morska sol 

Priprava:
Za testo nadrobimo kvas v skodelo, prilijemo 600 ml mlačne vode, 100 ml olivnega olja in med. Dobro premešamo, da se kvas razpusti.

Moko stresemo v skledo, na robove potresemo sol, na sredini naredimo vdolbino. Vanjo zlijemo kvasni nastavek in zgnetemo vse sestavine v gladko testo.

Oblikujemo hlebček in ga položimo v naoljeno skledo. Pokrijemo in 45 minut hranimo na toplem. 

Testo razdelimo na osem delov in jih pustimo pokrite vzhajati še pol ure.

Pečico segrejemo na 250 stopinj, paradižnike pa po želji razpolovimo ali pustimo cele.

Osmukamo baziliko in lističe zrežemo.

Kose testa razvlečemo v fokačo in v vsak kos vtisnemo paradižnike. Potresemo z baziliko, pokapljamo z oljem, solimo, popramo.

Pečemo od 8 do 10 minut. 

Dom2

Zelenjavna lazanja

Sestavine za 4 osebe:
50 g čebule
1 rdeča paprika
250 g bučk
200 g jajčevcev
2 žlici olja
500 g paradižnikove kaše
timijan
sol, poper
9 listov za lazanjo
60 g nastrganega sira 

Priprava:

1.     Čebulo olupimo in sesekljamo. Papriki odstranimo semena. Na drobne koščke narežemo bučke, jajčevce in papriko.

2.     V ponvi segrejemo olje, popražimo čebulo, dodamo koščke zelenjave. Pražimo 3 minute. Zalijemo s paradižnikovo kašo in kuhljamo nekaj minut. Solimo, popramo, začinimo z osmukanim timijanom.

3.     Dno manjšega pekača obložimo s tremi listi za lazanjo. Nanje vlijemo paradižnikovo mešanico, pokrijemo spet s tremi testeninskimi listi in to še enkrat ponovimo. Potresemo s sirom.

4.     Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 40 minut.

Preberite tudi: Pripravite okusno marmelado, sok ali čatni iz višenj! Kliknite TUKAJ!