Krompirjeva juha z dimljenim lososom
Sestavine za 4 osebe:
400 g krompirja
1 čebula
1 strok česna
1 žlica olja
600 ml zelenjavne juhe
200 ml smetane za kuhanje
100 g kisle smetane
sol, poper
1-2 žličke hrena wasabi (pasta)
brizg limoninega soka
100 g dimljenega lososa
50 g posušenih brusnic
drobnjak
Priprava:
1. Krompir olupimo in razpolovimo. Česen in čebulo olupimo. Čebulo sesekljamo, česen pa razpolovimo in z njim podrgnemo po ponvi. V njej segrejemo olje in popražimo čebulo. Dodamo krompir in zalijemo z juho. Kuhamo pol ure.
2. Juho ukašimo, zalijemo s smetano in zavremo. Vmešamo še kislo smetano in začinimo s soljo, poprom, hrenom in limoninim sokom. Dobro pregrejemo.
3. Juho odmerimo na krožnike. Lososa narežemo na trakove in jih položimo v juho. Potresemo z brusnicami in okrasimo z drobnjakom.