Vaniljevi ocvrtki z borovnicami
70 min
Sestavine za 4 osebe:
100 ml belega vina
4 rumenjaki
1 noževa konica vanilje v prahu
1 ščepec soli
limonina lupina
150 g moke
1 beljak
130 g sladkorja
125 g borovnic
500 ml olja za cvrtje
1 strok vanilje
500 ml mleka
sladkor v prahu za posip
Priprava:
1. Zmešamo vino, en rumenjak, vaniljo v prahu, sol in limonino lupino. Dodamo moko in testo precedimo skozi sito.
2. Beljak stepemo v sneg in vmešamo 30 g sladkorja. Dodamo tekočemu testu in pustimo pol ure v hladilniku.
3. Vaniljin strok po dolgem razpolovimo in postrgamo sredico. Strok in sredico zavremo v mleku.
4. Preostale rumenjake in sladkor kremasto stepemo, prilijemo vroče mleko (strok vanilje odstranimo) in vse skupaj segrevamo nad parno kopeljo toliko časa, da dobimo gosto kremo.
5. Borovnice stresemo v testo in z žlico odmerjamo kupčke, ki jih v vročem olju zlato ocvremo. Ocvrtke odložimo na kuhinjsko brisačo in potresemo s sladkorjem v prahu.