Majin nasvet
Vaniljo je moč kupiti v različnih oblikah - kot posušen strok, ki v sebi skriva mehko temno sredico, kot tekočo esenco ali kot prah. Večina svetovne proizvodnje vanilje prihaja z otoka Madagaskar v Indijskem oceanu. Najbolj znana pa je burbonska vanilja z otoka Reunion.
Vaniljev sladoled
70 min
Sestavine za 6-8 oseb:
1 strok vanilje
250 ml polnomastnega mleka
250 ml sladke smetane
100 g sladkorja
6 rumenjakov
Priprava:
1. Vaniljin strok po dolgem razpolovimo in postrgamo sredico. Sredico in strok stresemo v mešanico mleka, smetane in 60 g sladkorja in zavremo. Na ugasnjeni kuhalni plošči pustimo pol ure.
2. Medtem preostali sladkor in rumenjake kremasto stepamo od 4 do 5 minut.
3. Iz mlečne mešanice odstranimo vaniljin strok in zavremo. Potem med stalnim mešanjem vlijemo v jajčno kremo, ki smo jo zlili v skodelico in postavili nad parno kopel. Segrevamo na 75 do 80 stopinj Celzija (pomagamo si s termometrom) in ves čas mešamo, dokler se masa ne zgosti.
4. Posodo postavimo v ledeno mrzlo vodo, in ko se masa ohladi, jo zlijemo v strojček za sladoled in ga vključimo za 35 do 40 minut.
5. Takoj postrežemo ali pa sladoled shranimo v zamrzovalniku.